Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas pašvaldību iesaiste ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanā izskan starptautiski

Latvijas delegācija RK un LPS ģenerālsekretāre Mudīte Priede 6.–7. maijā Druskininkos (Lietuvā) notikušajā Eiropas Reģionu komitejas Ekonomikas politikas komisijas (ECON) sanāksmē pauda viedokli par ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanu pašvaldībās un dalījās pieredzē ar Latvijā paveikto.

Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā (RK) loceklis Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais savā uzrunā sanāksmes dalībniekiem Teritoriālās kohēzijas politikas komisijas (COTER) komisijas vārdā norādīja, ka pilsētu nozīmīgums ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā ir acīmredzams ne tikai attiecībā uz urbanizācijai veltīto 11. mērķi par ilgtspējīgām pilsētām un kopienām, bet arī pārējiem 16 mērķiem, kas ietver pilsētu aspektu. “Tomēr 17 ilgtspējīgas attīstības mērķu vidū nav viena īpaša reģionālā mērķa, un reģionālā attīstība minēta vienīgi saistībā ar zemes izmantošanu. Tas ir jo īpaši svarīgi tāpēc, ka kohēzijas politika ir viens no galvenajiem Eiropas Savienības ieguldījumu instrumentiem, kas reģioniem un pilsētām ļauj īstenot ilgtspējīgas attīstības mērķus. Mums vajadzētu pārliecināties, ka ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošana ir saskaņota ar kohēzijas politikas pamatmērķiem – veicināt ekonomisko, sociālo un teritoriālo kohēziju,” runājot par ekonomisko un sociālo atšķirību mazināšanu starp dalībvalstīm, uzsvēra Turlais.

Par dalībvalstis šķirošām problēmām – bezdarbu, nabadzību un konfliktiem – Sociālās politikas, izglītības, nodarbinātības, pētniecības un kultūras (SEDEC) komisijas vārdā runāja Latvijas delegācijas RK locekle un Jaunpils novada domes priekšsēdētāja Ligita Gintere. Viņa aicināja veicināt plašāku jauniešu iesaisti ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā un pilnvērtīgi izmantot to potenciālu, sekmējot jauniešu izpratni, līdzdalības iespējas un praktisko iesaisti. Aicinot pašvaldību pārstāvjus veicināt bērnu un jauniešu informēšanu par ilgtspējīgas attīstības mērķiem jau no pirmsskolas, Gintere iepazīstināja ar Jaunpils novada pieredzi un aicināja uz kopīgām starptautiskām darbībām jauniešu mērķauditorijai: “Mūsu vietējā skolā izveidojusies aktīva jauniešu grupa, kuri, piemēram, stāda kokus un renovē un apglezno autobusa pieturas, domājot par ilgtspējīgas attīstības mērķiem un to, kā vietējas darbības var ietekmēt norises valsts un pasaules mērogā. Vēlētos aicināt jūsu pašvaldības uz kopīgu darbību vairāku pašvaldību jauniešiem ilgtspējīgas attīstības mērķu lokalizēšanā,” norādīja Jaunpils novada domes priekšsēdētāja, uzsverot jauniešu interesi sadarboties starptautiski, ko varētu veiksmīgi izmantot pašvaldību un valsts attīstībai.

Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības ģenerālsekretāre Mudīte Priede 7. maijā notikušajā konferencē “Ilgtspējīgas attīstības mērķi (IAM) vietējā līmenī: kā pilsētas un reģioni veicina ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi” ne tikai pastāstīja starptautiskajai auditorijai par LPS īstenotajām darbībām, ar ilgtspējīgas attīstības mērķiem iepazīstinot Latvijas pašvaldību pārstāvjus, bet arī dalījās ar priekšnosacījumiem turpmākai sekmīgai ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanai: “Ļoti svarīgi ir izvēlēties atbilstošus indikatorus ilgtspējīgas attīstības mērķu mērīšanai. Mērot “pareizās lietas”, mēs varam saprast, vai virzāmies “pareizi””, atklāja Priede. Latvijas Pašvaldību savienības ģenerālsekretāre tāpat pastāstīja, ka vēlētos sākt nodot Latvijas pašvaldību pieredzi kolēģiem pašvaldībās Austrumu partnerības valstīs.