Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ligita Gintere aicina jauniešus uz rīcību dabas aizsardzībā ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanai

13. maijā akcijas “Atpakaļ uz skolu” ietvaros Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā pārstāve, Jaunpils novada domes priekšsēdētāja Ligita Gintere viesojās Bikstu pamatskolā, iepazīstinot skolēnus ar ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem.

Pievēršoties galvenokārt ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem par planētas aizsardzību, dzīvību uz zemes un ūdenī, Gintere dalījās ar satraucošajām ziņām, ka tuvākajās desmitgadēs aptuveni miljonam dzīvnieku un augu sugu draud izmiršana, kas ir lielākais jebkad iepriekš cilvēces vēsturē prognozētais skaitlis. “Lielais panda, Āzijas zilonis, Dienvidķīnas tīģeris, Borneo orangutāns – šīm un vēl daudzām citām sugām draud izmiršana, ja cilvēki turpinās domāt tikai par ekonomikas attīstību. Risinājumi vēl ir iespējami, ja rīkosimies, sākot no vietējā līmeņa, mūsu pašvaldībām,” tā, atsaucoties uz Visaptverošā novērtējuma ziņojuma kopsavilkumu, norādīja Gintere.

Gintere aicināja jauniešus pārdomāt, ko katrs pats var ikdienā darīt, lai situāciju mainītu par labu dabai un mūsu planētai. Viņa tāpat ne tikai iepazīstināja ar Jaunpils jauniešu aktivitātēm ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu jomā, bet arī iedvesmoja ar piemēriem par jauniešu aktivitātēm dabas aizsardzības jomā citur Eiropā un pasaulē. LPS jau rakstījusi, ka Jaunpils novads sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību asociāciju aktivitātes Ilgtspējīgas attīstības mērķu jomā īsteno jau kopš 2017. gada.

Visaptverošā novērtējuma ziņojums, ko sagatavojusi Starpvaldību Zinātnes – politikas platforma par bioloģiskās daudzveidības un ekosistēmu pakalpojumiem (IPBES), ir pirmais tik apjomīgais pētījums, ko pēdējo trīs gadu laikā gatavojuši 145 eksperti no 50 valstīm, apkopojot informāciju vēl no 310 autoriem. Tajā izvērtētas pēdējo 50 gadu laikā notikušās izmaiņas, skatot saikni starp ekonomikas attīstību un ietekmi uz dabu. Ziņojumā arī piedāvāti vairāki iespējamie rīcības scenāriji nākamajām desmitgadēm. Maija sākumā publicēts ziņojuma kopsavilkums, savukārt visu IPBES ziņojumu, kura garums pārsniegs vairāk kā 1500 lpp., plānots publicēt vēlāk.

Akciju „Atpakaļ uz skolu/Atpakaļ uz universitāti” rīko Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā sadarbībā ar  jaunatnes organizāciju „Klubs „Māja” – jaunatne vienotai Eiropai”. Tās laikā ES institūciju darbinieki, valsts un pašvaldības iestāžu pārstāvji, NVO aktīvisti un citi Eiropas lietu eksperti tradicionāli dodas uz izglītības iestādēm, lai ar jauniešiem dalītos savās zināšanās un darba pieredzē par Eiropas Savienību.