Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas pašvaldībām iespēja paust savas intereses Starpreģionu inovāciju investīciju instrumenta izveidē

26. jūnijā Briselē (Beļģija) Latvijas delegācija Eiropas Reģionu komitejā tikās ar Eiropas Komisijas Reģionālās un pilsētpolitikas ģenerāldirektorāta ģenerāldirektora vietnieku īstenošanas jautājumos Pēteri Berkovicu (Peter Berkowitz), lai paustu Latvijas pašvaldību intereses jaunveidojamā Starpreģionu inovāciju investīciju instrumenta izveidē.

Šīs Eiropas Komisijas iniciatīvas mērķis ir veicināt Eiropas vērtību ķēžu attīstību, palīdzot viedas specializācijas partnerībām vienkopus pulcēt pētniekus, uzņēmējus, valsts un pašvaldību iestādes, kuras iesaistītas viedas specializācijas stratēģijās nacionālā vai reģionālā līmenī. Instrumenta nolūks ir investēt kopīgās prioritāšu jomās, komercializējot un atbalstot starpreģionu inovāciju projektus, kuriem ir potenciāls veicināt Eiropas vērtību ķēžu attīstību. Šai iniciatīvai paredzētais finansējums varētu būt aptuveni 1 miljards. Pirmie projektu uzsaukumi varētu būt 2021. gada sākumā.

Instrumentam paredzēti divi virzieni, no kuriem viens būs veltīts inovāciju ekosistēmu kapacitātes palielināšanai tieši mazāk attīstos reģionos, lai veicinātu to dalību globālajās vērtību ķēdēs, kā arī sekmētu kapacitāti piedalīties partnerībās ar citiem reģioniem.

Eiropas Komisija rudenī plāno plašas ieinteresēto personu konsultācijas par instrumenta prioritātēm, lai iegūtu informāciju par problēmām un interesēm dažādās Eiropas Savienības dalībvalstīs un to reģionos. Iegūtos secinājumus ņems vērā, gatavojot atlases kritērijus projektu uzsaukumiem. Kā sarunā norādīja Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā vadītāja vietnieks, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis, šis brīdis ir būtisks Latvijas pašvaldībām, lai paustu savas vēlmes un prioritātes un radītu iespēju inovāciju ekosistēmu ietvaros vēlāk sekmīgi piedalīties projektu uzsaukumos.

Sanāksmes dalībnieki tāpat pārrunāja iespēju kopīgi rīkot informatīvu semināru Latvijā par Starpreģionu inovāciju investīciju instrumentu, kas būtu lieliska iespēja Eiropas Komisijas pārstāvjiem nepastarpināti uzzināt par Latvijas pašvaldību iespējamām interešu jomām un reģiona specifiku.

Tikšanās notika Eiropas Reģionu komitejas plenārsēdes ietvaros, un tajā piedalījās Latvijas delegācijas Reģionu komitejā vadītāja vietnieks Gints Kaminskis, Jaunpils novada domes priekšsēdētāja Ligita Gintere, Mālpils novada domes deputāts Aleksandrs Lielmežsun Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs, Jēkabpils pilsētas domes deputāts Leonīds Salcevičs un Rīgas domes deputāts Dainis Turlais un Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš, kā arī Latvijas Pašvaldību savienības padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere.