Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

EP Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa Monitoringa komitejā – par demokrātiju un hartu

3. jūlijā LPS priekšsēdis Gints Kaminskis piedalījās Eiropas Padomes (EP) Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa (CLRAE) Monitoringa komitejas sēdē Oslo (Norvēģijā).

Sēdē tika izskatīti ziņojumi par vietējās un reģionālās demokrātijas procesu izvērtēšanu Bosnijā un Hercegovinā, Ungārijā un Krievijas Federācijā. Lielākās diskusijas izraisīja ziņojums par Krieviju, jo tajā netieši tika minētas arī Krievijas okupētās teritorijas, un tas izpelnījās asu Ukrainas, Gruzijas un Baltijas valstu nosodījumu. Latvija uztur Krimas aneksijas neatzīšanas politiku, kā arī piesardzīgi izturas pret darbībām, kuras varētu de facto traktēt kā Krievijas jurisdikcijas atzīšanu Krimā.

Pašlaik tiek gatavoti arī ziņojumi par vietējās demokrātijas situāciju Armēnijā un Portugālē, tie tiks skatīti nākamajā komitejas sēdē. Vēl komitejā tika izskatīti iesniegumi par Eiropas vietējo pašvaldību hartas principu neievērošanu Azerbaidžānā un Kiprā. Komiteja nolēma sagatavot vēstuli šo valstu valdībām ar aicinājumu sniegt paskaidrojumu un novērst neatbilstības. Tika akcentēta hartas ievērošana un pašvaldību loma demokrātijas un miera nodrošināšanā.

Kongresa ekspertu grupa ir veikusi pētījumu par to, kā Eiropas Padomes valstīs tiesas Eiropas vietējo pašvaldību hartu piemēro tiesvedībā. Latvijas Satversmes tiesa par hartas kā augstākstāvoša starptautiska dokumenta piemērošanu tika vairākas reizes minēta kā pozitīvais piemērs.

“Latvijā hartas tiešo piemērojamību nodrošina un atzīst Satversmes tiesa. Tā ir tiesīga paziņot, ka Saeimas pieņemtie likumi vai administratīvie akti neatbilst hartai, jo tā ir starptautisko tiesību akts, ko ratificējusi Latvija, un starptautisko tiesību aktiem ir prioritāte pār valsts tiesību aktiem un noteikumiem. Tāpēc Satversmes tiesa saprot, ka jebkurš hartas pārkāpums vienlaikus būtu Satversmes pārkāpums. Aizstāvot un formulējot šo nostāju, Latvijas tiesa izstrādājusi vienu no modernākajām un visaptverošākajām judikatūrām par Eiropas hartas atzīšanu un piemērošanu.” (Avots: REPORT ON THE RECEPTION OF THE EUROPEAN CHARTER OF LOCAL SELF-GOVERNMENT IN THE CASELAW OF THE NATIONAL COURTS OF LAST RESORT.)

Mudīte Priede,

LPS ģenerālsekretāre