Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Mēru pakts: resursu ietaupījums pašvaldībām

8. oktobrī Briselē (Beļģija) Latvijas delegācija Eiropas Reģionu komitejā (RK) pārrunāja iespējas Latvijas pašvaldībām aktīvāk iesaistīties Mēru pakta un aktivitāšu klimata jomā īstenošanā.

Tiekoties ar Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padomes (CEMR) padomnieci vides, enerģijas un klimata jautājumos Evu Baņos Gisasolu (Eva Baños de Guisasola) un atbildīgo par Mēru paktu Loti Nīnuisu (Lotte Nienhuis), Latvijas delegācijas RK pārstāvji uzsvēra, ka Latvijas pašvaldības veic daudz aktivitāšu klimata jomā, sākot no videi draudzīgāka kurināmā izmantošanas un beidzot ar pāreju uz videi draudzīgu sabiedrisko transportu.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks pilsētas attīstības un sadarbības jautājumos  Gunārs Ansiņš, kurš ir arī RK Mēru pakta vēstnieks, uzsvēra, ka Liepājā daudz investēts, lai padarītu infrastruktūru videi draudzīgāku. “Patlaban mēs mēģinām uzlabot sabiedriskā transporta sistēmu pret videi draudzīgāku. Esam veikuši investīcijas ielu apgaismojumā, ietaupot aptuveni 30% izmaksu. Mēģinām arī ieviest saules paneļus, ko varētu izmantot siltā ūdens nodrošināšanai slimnīcās un skolās,” norādīja Ansiņš.

Patlaban Mēru paktam pievienojušās 23 pašvaldības. Daudzām, kas aktīvas vides jomā, trūkst motivācijas tam pievienoties. Sarunā ar Latvijas delegāciju RK Eva Baņos Gisasola norādīja, ka galvenais ieguvums no pievienošanās Mēru paktam ir pašvaldību iespēja ietaupīt resursus: “No šīs iniciatīvas nevar saņemt finansējumu aktivitātēm, taču pieejams daudz informācijas pašvaldībām, kā risināt kādu konkrētu problēmu. Šī informācija jums ļauj ietaupīt naudu, kas nebūs jāinvestē pirmajā solī, meklējot informāciju.” Tāpat, piemēram, Mēru pakta mājaslapā ir sadaļa, kurā var meklēt informāciju par finansējuma iespējām Ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plāniem. Tāpat arī Mēru pakts piedāvā atbalstu pašvaldībām, kuras nezina, kā sākt gatavot Ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānus.

Pašvaldības kā Mēru pakta dalībnieces īsteno aktivitātes klimata un enerģijas jomā, lai veidotu labāku nākotni saviem iedzīvotājiem. Tā mērķis ir samazināt oglekļa dioksīda emisijas par vismaz 40% līdz 2030. gadam, stiprināt pretestību, pielāgojoties klimata pārmaiņu ietekmei, pārveidot politiskās apņemšanās vietējos rezultātos, gatavojot vietējos rīcības plānus un ziņojot par to īstenošanu.

Latvijas Pašvaldību savienība ir Mēru pakta atbalstītāja kopš 2017. gada, un plāno 2020. gadā sadarbībā ar CEMR un Latvijas delegāciju RK turpināt rīkot aktivitātes Latvijas pašvaldību informēšanai par iespējām aktīvāk īstenot aktivitātes enerģētikas un klimata jomās.

Tikšanās no Latvijas delegācijas RK piedalījās Latvijas delegācijas Reģionu komitejā vadītājs Andris Jaunsleinis, Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks pilsētas attīstības un sadarbības jautājumos Gunārs Ansiņš, Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa, Jaunpils novada domes priekšsēdētāja Ligita Gintere, Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs, Jēkabpils pilsētas domes deputāts Leonīds Salcevičs un Rīgas domes deputāts Dainis Turlais.