Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas pašvaldību politiķi apstiprina turpmāko politikas ietvaru Austrumu partnerībai

23. oktobrī Viļņā (Lietuva) notikušajā Eiropas platformas vietējo un reģionālo pašvaldību attīstībai (PLATFORMA) Politikas padomes sēdē apstiprināja pozīciju par Austrumu partnerības politikas nākotni pēc 2020. gada.

Atsaucoties Eiropas Komisijas konsultācijai par Austrumu partnerības politikas nākotni pēc 2020. gada un gatavojoties Austrumu partnerības samitam, kas 2020. gada 6. maijā norisināsies Zagrebā, PLATFORMA sagatavojusi pozīcijas dokumentu, lai stiprinātu pašvaldību lomu nākotnes Austrumu partnerības politikas ietvarā.

PLATFORMA pozīcija piedāvā sešas būtiskākās rekomendācijas, lai veicinātu dialogu starp pašvaldībām, to asociācijām un Eiropas Savienības institūcijām un spēcinātu pašvaldību lomu Austrumu partnerības politikā. Politikas ietvarā pēc 2020. gada ieteikts, piemēram, sekmēt Austrumu partnerības valstu pašvaldību piekļuvi Eiropas Savienības programmām un dotācijām, pielāgot sadarbības programmas Austrumu partnerības pašvaldību vajadzībām un prasībām, kā arī sekmēt Austrumu partnerības valstu pašvaldību asociāciju kapacitāti.

Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvis PLATFORMA Politikas padomē, Ventspils novada domes deputāts un Eiropas Reģionu komitejas Austrumu partnerības valstu Reģionālo un vietējo pašvaldību konferences (CORLEAP) Biroja loceklis Andris Jaunsleinis ierosināja papildināt pozīciju ar fiskālās decentralizācijas svarīgumu un sarunu sistēmas nozīmi ar valdību.

PLATFORMA, kas izveidota 2008. gadā, ir Eiropas mēroga 30 vietējo un reģionālo pašvaldību koalīcija, ietverot arī pašvaldības pārstāvošas asociācijas nacionālā, Eiropas un globālā mērogā. LPS darbojas PLATFORMĀ kopš 2009. gada. PLATFORMAS mērķis ir dalīties labās prakses pieredzē starp PLATFORMAS biedriem par attīstības sadarbības aktivitātēm, kā arī stiprināt PLATFORMAS stratēģisko lomu institucionālajā dialogā Eiropas līmenī, lai veicinātu un optimizētu vietējo un reģionālo pašvaldību pievienoto vērtību attīstības sadarbībā un dalītos Eiropas līmenī ar inovatīviem viedokļiem.

Politikas padomes sēdē Latvijas Pašvaldību savienību pārstāvēja arī padomniece ārējo sakaru jautājumos Elita Kresse.