Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas pārstāve Eiropas Komisijas pilsētu forumā uzsver finansējuma nepieciešamību mazākām pilsētām

Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā locekle Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa 30.–31. janvārī Portu (Portugālē) notikušajā “Pilsētu forumā 2020” uzsvēra, ka nākamajā plānošanas periodā paredzētajai Eiropas pilsētu iniciatīvai jāietver atsevišķs finansējums pilsētām, kurās ir mazāk par 50 000 iedzīvotāju.

2021.–2027. gada plānošanas periodā paredzētajai Eiropas pilsētu iniciatīvai (European Urban Initiative), kam plānots 500 miljonu finansējums, mērķis ir vienkāršot un pielāgot Eiropas Savienības atbalstu pilsētu ilgtspējīgai attīstībai. Proti, iniciatīvas iecere ir veicināt ciešāku saikni starp kohēzijas politiku un pilsētu ilgtspējīgu attīstību un veicināt līdzdalību pilsētu attīstības veicināšanā. Jaunā iniciatīva daļēji balstīsies šajā plānošanas periodā īstenotajā iniciatīvā “Inovatīvas pilsētu darbības” (Urban Innovative Actions).

Bērziņa uzstājās sesijā “Kā Eiropas pilsētu iniciatīva atbalstīs pilsētas” un akcentēja, ka jaunajai Eiropas pilsētu iniciatīvai vajadzīgs lielāks finansējums. “Šī iniciatīva aptvers vairākas valstis un atbalstīs Eiropas pilsētu labākos projektus. Būtu jāizvairās no šā plānošanas perioda problēmas, ka tikai katru desmito iniciatīvai  iesniegto projekta pieteikumu varēja finansiāli atbalstīt,” atklāja Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā locekle.

Viņa arī atklāja, ka Kuldīgā tiek īstenota programma “Darīsim paši!”, kas vērsta uz pašvaldības ilgtspējīgas attīstības veicināšanu un iedzīvotāju iesaistīšanu un ko varētu salīdzināt ar Eiropas pilsētu iniciatīvu, tikai mazākā mērogā. “Iedzīvotāju iesaistīšana un pašvaldību spēja pašām risināt savas vajadzības ir ļoti nozīmīga. Līdzsvarotu Eiropas Savienības attīstību nevar sasniegt bez līdzsvarotas reģionālās attīstības. Savukārt līdzsvarotu reģionālo attīstību nevar panākt, nesaskaņojot ilgtspējīgas pilsētu attīstības mērķus ar vietējiem apstākļiem un vajadzībām,” noslēgumā uzsvēra Bērziņa.

“PILSĒTU forums 2020” ir nozīmīgs Eiropas Komisijas pasākums, kurā Eiropas Savienības un dalībvalstu institūciju un pašvaldību pārstāvji pulcējas, lai diskutētu par kopīgajiem sasniegumiem un nākotnes mērķiem pilsētu attīstībā kohēzijas politikas kontekstā. Forumā piedalījās aptuveni 1000 dalībnieku no Eiropas Savienības dalībvalstīm.