Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu pašvaldību asociāciju pieredze “Covid-19” krīzes laikā

Foto avots: BC Centre for Disease Cintrol

Latvijas Pašvaldību savienībai ir ilggadēja veiksmīgas sadarbības pieredze ar citu valstu pašvaldību asociācijām, īpaši ar ziemeļvalstu un Baltijas valstu asociācijām. Tālab arī šī brīža saspringtajā situācijā starp asociācijām apmainījāmies ar aktuālāko informāciju vīrusinfekcijas Covid-19 ierobežošanā, kā šis process notiek katrā valstī. Tā kā situācija katrā valstī mainās, tad varbūt kādi fakti laika gaitā mainīsies.

Lietuvas pašvaldību asociācija ziņo, ka karantīnas stāvoklis tika izsludināts no 16. līdz 30. martam. Visas robežas ir slēgtas, līdzīgi kā Latvijā. Gan publiskā, gan privātā sektora darbinieki ir aicināti strādāt attālināti. Asociācijas administrācija strādā no mājām, un visi pasākumi ir atlikti.

Robežas ir slēgtas. Pēc iebraukšanās valstī iedzīvotājiem jāievēro pašizolācija divas nedēļas. Tiek ierobežoti norēķini ar skaidru naudu. Arī visas izglītības iestādes ir slēgtas, izņemot bērnudārzus, kas ir atvērti tikai mediķu un speciālo dienestu bērniem. Visi veikali, izņemot lielveikalus, aptiekas, specializētās veterinārās aptiekas un pārtikas preču tirdzniecības vietas, ir slēgti. Aptiekām jānodrošina attālumi starp cilvēkiem. Viesnīcas un citas izmitināšanas iespējas var izmantot cilvēku izolēšanai saskaņā ar līgumiem starp pašvaldībām un pakalpojumu sniedzējiem. Bāri, restorāni un kafejnīcas ir slēgtas, bet var nodrošināt ēdienu līdzņemšanai. Visas kultūras, izklaides un atpūtas vietas ir slēgtas. SPA, rehabilitācijas pakalpojumi, ja vien tie nav nepieciešami, ir aizliegti. Frizētavu un skaistumkopšanas salonu, kazino un spēļu automātu salonu darbība ir aizliegta. Vairāk par situāciju Lietuvā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1153239/lrt-english-newsletter-coronavirus-in-lithuania-what-you-need-to-know.

Islandes Pašvaldību asociācija informē, ka robeža nav slēgta un skolas joprojām ir atvērtas, taču ir aizliegti pasākumi, kuros piedalās vairāk nekā 100 dalībnieku. Valstī ir izveidota trīs ekspertu grupa, kas koordinē piesardzības pasākumus, bet tā nevis strikti koncentrējas uz izpildāmajiem uzdevumiem, bet vairāk uzsver cilvēku veselo saprātu un katra paša individuālo atbildību. Tagad pēc De Code Genetics iniciatīvas ir inficēto iedzīvotāju daudzuma pārbaude.

Pašvaldību asociācijas administrācija ir sadalīta divās grupās, 3 dienas viena grupa strādā no biroja, bet pēc tam 3 dienas strādā no mājām, mainoties vietām ar otru grupu.

Norvēģijas Vietējo un reģionālo pašvaldību asociācija informē, ka ir noteikts obligāti strādāt no mājām. Jau sākot no marta paša sākuma, cilvēkiem, kas bija atgriezušies no Corona-19 skartajām valstīm, bija jāpaliek karantīnā 14 dienas.

Norvēģijas veselības aizsardzības iestādes un valdība līdz 14. aprīlim mudina ikvienu izvairīties no braucieniem, kas nav absolūti nepieciešami (gan vietējie, gan starptautiskie), taču lidostas netiek slēgtas, bet tiek nodrošināta striktāka robežkontrole. Tiks atteikta ieceļošana tiem ārvalstu pilsoņiem, kuriem nav uzturēšanās atļaujas Norvēģijā. Ja iespējams, jāizvairās no sabiedriskā transporta un citām vietām, kur nav iespējams izvairīties no cieša kontakta ar citiem cilvēkiem. Ikvienam, kurš ierodas Norvēģijā no ārzemēm, jābūt karantīnā 14 dienas neatkarīgi no tā, vai ir novēroti simptomi. Valdība no 15. marta noteikusi karantīnas un izolācijas režīmu. Norvēģijā cilvēkam, kas ir izolācijā (slims), ir aizliegums uzturēties brīvdienu īpašumos vietā, kas nav viņu dzīvesvieta, tātad arī valsts iekšienē ir relatīvi stingrāki pasākumi nekā citās valstīs. Ir atļauta apkope vai uzraudzība, kas ir absolūti nepieciešama, lai novērstu apjomīgus materiālus zaudējumus. Sīkāk par situāciju Norvēģijā lasiet šeit: https://www.regjeringen.no/en/topics/health-and-care/innsikt/koronavirus-covid-19/id2692388/.

Zviedrijas Vietējo pašvaldību un reģionu asociācija informē, ka Zviedrijas valdība nav izlēmusi slēgt skolas. Ceļošana ir daļēji ierobežota, taču robežas nav slēgtas. Zviedrijas pilsoņi un cilvēki, kas dzīvo Zviedrijā, var atgriezties mājās bez ierobežojumiem. Ieceļošanas aizliegums netiks piemērots arī cilvēkiem, kuriem ir īpaši svarīgs iemesls ieceļot Zviedrijā, piemēram, diplomāti, cilvēki, kuriem nepieciešama starptautiska aizsardzība, un cilvēki, kuriem Zviedrijā jāveic svarīgas funkcijas, piemēram, veselības aprūpes speciālisti un cilvēki, kas pārvadā preces uz Zviedriju. Ieceļošanas aizliegums galvenokārt attiecas uz ārvalstu pilsoņiem, kuri mēģina ieceļot Zviedrijā no valsts ārpus Eiropas ekonomiskās zonas (EEZ) vai Šveices. Šie aizliegumi darbosies 30 dienas. Arī Zviedrijā Covid-19 dēļ tiek veikti grozījumi valsts budžeta likumā. Pašvaldībām un reģioniem kompensēs ārkārtas izmaksas pašvaldībām un reģioniem par ārkārtas pasākumiem un papildu izdevumiem veselības un medicīniskās aprūpes jomā, kas saistīta ar koronavīrusu. Zviedrijā arī atbalsta uzņēmējus saistībā ar nodokļiem, lai nebūtu jāatlaiž darbinieki. Zviedrijas valdības informāciju angļu valodā lasiet šeit: https://www.government.se/.

Dānijas Reģionu asociācija informē, ka šobrīd ir ļoti saspringts darba periods, jo jānodrošina slimnīcu kapacitāte un aprīkojums vīrusa krīzes laikā. No 14. marta Dānija ir slēgusi savas robežas. Dānijā slēgtas skolas un bērnudārzi. Dānijas valdība no 18. marta ir noteikusi pagaidu aizliegumu pasākumiem, kas nosaka, ka vienuviet nedrīkst pulcēties vairāk par 10 cilvēkiem. Klubi, bāri, restorāni, kafejnīcas un iepirkšanās centri tiek slēgti, izņemot pārtikas veikalus un aptiekas. Dānijas valdības interneta vietnē ir atrodama ļoti labi, saprotami sagatavota informācija, sadalīta pa tēmu blokiem ne tikai dāņu, bet arī angļu valodā, ļoti vispusīga informācija. Sīkāku informāciju atradīsiet šeit: https://politi.dk/coronavirus-i-danmark/in-english un www.sst.dk.

Somijas Pašvaldību asociācija ziņo, ka darbs no mājām tiek rekomendēts līdz pat aprīļa beigām un visi pasākumi ir atcelti. Somijas Ārlietu ministrija aicina atturēties no ceļošanas ārpus valsts. Nepulcēties pasākumos, kas pārsniedz 10 cilvēkus. Skolas un augstskolas ir slēgtas, izņemot bērnudārzus, kā arī izņēmuma kārtā 1.–3. klasē mācības var nodrošināt to vecāku bērniem, kuri darbojas sabiedrībai ļoti nozīmīgas jomās, kā arī specializētie bērnudārzi netiek pavisam slēgti. Valsts sektora darbinieki aicināti strādāt no mājām, ja to pieļauj darba pienākumi. Maksimāli ierobežota cilvēku ceļošana, cilvēki aicināti neceļot un atgriezties valstī, ja vēl tas nav izdarīts.  Tiek slēgta robeža, izņemot kravu kustību. Vairāk informācijas lasiet šeit: https://valtioneuvosto.fi/en/information-on-coronavirus.

Līdzīgi kā LPS, arī citas pašvaldību asociācijas apkopo pēc iespējas vairāk informācijas, kas ir noderīga pašvaldībām, lai mazinātu Covid-19 izplatību.