Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas pašvaldību asociāciju informācija par finansēm Covid-19 krīzes laikā

Norvēģijas Pašvaldību asociācija apkopojusi informāciju no dažām Eiropas pašvaldību asociācijām par situāciju šajās valstīs dažādās sfērās. Zemāk informācija par finansiālo ietekmi un finansiālo palīdzību ārkārtas situācijas laikā Dānijā, Itālijā, Beļģijā, Apvienotajā Karalistē, Vācijā un Norvēģijā.

Dānijā valdība maksās līdz 75% no visām algām līdz 3000 eiro mēnesī, lai ierobežotu atlaišanu privātajos uzņēmumos, kurus nopietni ietekmē šībrīža situācija (noteikts, ka apgrozījuma samazinājums uzņēmumos ir vairāk nekā 30%, personāla samazinājums ir ap 50%). Mazajiem uzņēmumiem, kuri uz laiku ir slēgti valdības lēmumu rezultātā, piemēram, nepārtikas veikali, kafejnīcas, restorāni u.c., tiks segtas fiksētās izmaksas (galvenokārt īres maksa).

Itālijā valdība maksā atlaišanas pabalstus tiem, kuri atlaisti ārkārtas situācijas rezultātā. Itālijas valdība finansē vietējo un valsts nodokļu atcelšanu, bērna kopšanas atvaļinājumu, platjoslas savienojuma nodrošināšanu ierēdņiem un nodrošina platjoslas savienojumu skolām tālmācības nodrošināšanai.

Beļģijā pirmo mēnesi darba ņēmējiem, kuri ir dīkstāvē, tiek maksāts avanss EUR 1450 apmērā, mēneša izmaksas parasti ir 70% no algas. Flandrijas valdība ir paziņojusi, ka par darbiniekiem, kuriem noteikts pagaidu bezdarbs, tiks apmaksāti mājas enerģijas patēriņa rēķini. Valonijā katrs uzņēmums, kas šobrīd ir dīkstāvē, saņems 5000 eiro maksājumu. Briselē izmaksā 4000 eiro. Izsludināta virkne pasākumu ārštata un mazo uzņēmēju atbalstam: otrā un trešā ceturkšņa sociālo maksājumu samaksas termiņš ir pagarināts līdz 15. decembrim, un PVN maksāšanas termiņš ir pagarināts par diviem mēnešiem.

Apvienotās Karalistes valdība pēdējās divās nedēļās ir sniegusi daudzus paziņojumus par finansiāla atbalsta sniegšanu privātpersonām, uzņēmumiem un pašvaldību domēm, reaģējot uz krīzi. Šis atbalsts ietver: atbalstu uzņēmumiem, ieskaitot darba saglabāšanas shēmu, PVN un ienākuma nodokļa maksājuma atlikšanu, uzņēmējdarbības likmju “brīvdienas”, mazo uzņēmumu grantu finansējumu un dotācijas dažiem mazumtirdzniecības, viesmīlības un atpūtas uzņēmumiem. Tiek piešķirta arī 1,6 miljardu sterliņu mārciņu atbalsta dotācija pašvaldību domēm, lai palīdzētu tām reaģēt uz Covid-19 radīto spiedienu visos to sniegtajos pakalpojumos, kā arī ir izveidots 500 miljonu eiro fonds, kas 2020./2021. gadā sniegs atbalstu, ieskaitot pašvaldību nodokļu atvieglojumus, tiem, kam tas visvairāk vajadzīgs.

Vācijā pašvaldību asociācija pieprasa ārkārtas palīdzības programmās iekļaut arī pašvaldību uzņēmumus, galvenokārt krīzes skartos, neatkarīgi no to juridiskās formas, galvenokārt – lidostas, ostas, kongresu centrus un organizatorus, peldbaseinus, kultūras iestādes.

Norvēģijas Pašvaldību asociācija ir lūgusi valdību kompensēt pašvaldībām un apgabaliem ienākumu nodokļa ieņēmumu zaudējumus un papildu izdevumus, kas radušies, risinot pandēmijas un mainītās ekonomiskās attīstības tendences kopš valsts budžeta pieņemšanas. Parlaments šo lūgumu atbalsta.

Uz ārkārtas finansiālo palīdzību attiecas ES valsts atbalsta noteikumi, kas var izraisīt kavēšanos un citus šķēršļus, jo slieksnis, iespējams, tiek pārsniegts un nepieciešams informēt par valsts atbalstu. ES ir jāpieņem saudzīga pieeja, jāpārtrauc valsts atbalsta pamatnostādnes un uz laiku jāatļauj valsts atbalsts.