Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Covid-19: Beļģija uzsāk krīzes izejas stratēģiju

Avots: SPF Santé publique

 

Kamēr Latvijā par Covid-19 ierobežošanas pasākumu atcelšanu vēl gatavojas spriest, Beļģija 4. maijā sāk īstenot savu vairāku posmu izejas stratēģiju no sanitārās krīzes. Stratēģiju, kuras dažus pasākumus vietējie virusologi un infektologi gaida ar bažām, bet citas valstis ar interesi – kādi būs rezultāti un vai aktivitātes neizraisīs vīrusa izraisīto otro slimības vilni jau jūnijā.

4. maijs: sejas maskas autobusos un pašvaldību atbalsts iedzīvotājiem

Pirmajā posmā, kas sākas 4. maijā, iedzīvotājiem no 12 gadu vecuma sabiedriskajā transportā obligāti jāliek sejas maskas, kas var būt arī vienlaikus degunu un muti aizsedzošas šalles. Dažas pašvaldības savā nostājā bijušas vēl stingrākas par valdību, un noteikušas obligātu sejas masku valkāšanu visā teritorijā vai arī ļaužu visintensīvāk apmeklētajās vietās, kur 1,5 metru sociālo distancēšanos nav iespējams ievērot (piemēram, iepirkšanās ielās vai pie skolām). Lai nodrošinātu savus iedzīvotājus ar auduma maskām, pašvaldības meklē dažādus risinājumus. Tā, piemēram, Eterbēkas (Etterbeek) pašvaldība Briselē, kas plāno katram iedzīvotājam no 12 gadu vecuma izdalīt divas auduma maskas, gan sākusi 84 000 auduma masku iepirkumu, gan arī izplatījusi aicinājumu vietējiem šuvējiem, lai tā iegūtu pēc iespējas ātrāk vēl vairākus tūkstošus masku. Eterbēka šuvējiem nodrošinās piegrieztni, audumu, un par katru uzšūto masku maksās 2 euro. Savukārt Itres (Ittre) pašvaldība auduma maskas pasūtījusi uzņēmumam Lietuvā.

Beļģijā katrs iedzīvotājs aicināts arī parūpēties par sevi pats un pagatavot auduma maskas mājās. Par Sabiedrības veselību atbildīgais federālais valsts dienests sadarbībā ar valsts pazīstamākajiem virusologiem sagatavojis materiālu par auduma sejas masku izgatavošanu un piegrieztnes.

Lai gan darbinieki joprojām aicināti strādāt attālināti, 4. maijā darbu varēs atsākt uzņēmumi, kuri savus pakalpojumus vai preces pārdod citiem uzņēmumiem (B2B). To darbiniekiem būs jāvalkā maskas un jāievēro virkne citu higiēnas prasību. Tāpat pacientus pakāpeniski atsāks pieņemt slimnīcas un citas ārstniecības iestādes. Iedzīvotājiem arī būs lielākas iespējas sportot svaigā gaisā, atgriežoties pie tādiem individuālajiem sporta veidiem kā teniss, atlētisms vai kanoe sports. Sportot kopā gan joprojām drīkstēs tikai vienas mājsaimniecības locekļi, kuriem varēs pievienoties līdz diviem citiem cilvēkiem, vienmēr vieni un tie paši.

11. maijs: veikalu atvēršana

11. maijā plānotā visu veikalu atvēršana ir pasākums, par ko uztraukušies visvairāk valsts populārākie virusologi un infektologi, baidoties, ka vīrusa izplatība atkal aktivizēsies un slimnīcas nespēs uzņemt lielu cilvēku daudzumu. Daudzi ārsti šo pasākumu aicinājuši atlikt līdz 18. maijam, taču valdība savas ieceres nav mainījusi. Iespējams tāpēc, ka 11. maijā veikalu atvēršana plānota arī Francijā un valdība nevēlas veicināt iedzīvotāju pārrobežu iepirkšanās tūrismu.

18. maijs: skolu atvēršana dažām klasēm

18. maijā plānota pakāpeniska skolu atvēršana dažām klasēm, kurām šis mācību gads ir stratēģiski svarīgs. Tās būs 6. un 12. klase, kad bērniem teorētiski jākārto pamatskolas un vidusskolas noslēguma eksāmeni, kas šogad gan atcelti. Savukārt 25. maijā plānots, ka uz skolu varēs doties arī 1., 2. un 7. klases skolēni (šīs klases izvērtētas kā nozīmīgākās Beļģijas izglītības sistēmā, kad pirmajās divās klasēs bērni mācās lasīt un rakstīt, bet 7. klasē kārto būtiskus eksāmenus). Skolām būs jāievēro nopietni nosacījumi, piemēram, ap katra bērna galdu jānodrošina 2 metru distance, ap skolotāju – 4 metru distance. Visiem bērniem no 12 gadu vecuma skolā jāvalkā maska, un bērni skolā ieradīsies 2 dienas nedēļā. Pārējo klašu bērni turpinās mācīties attālināti.

Tāpat 18. maijā iedzīvotāji beidzot atkal varēs satikt savus ģimenes locekļus, radus un draugus, kas bijis aizliegts kopš 17. marta.

18. maijā varētu atvērties arī muzeji.

Jūnijs: restorāni, kafejnīcas un ārvalstu ceļojumi

Restorāni, kafejnīcas un bāri, kuri aizvērās pirmie, atvērsies pēdējie ne ātrāk kā 8. jūnijā. Daudzas ēdināšanas iestādes jau tagad sākušas gatavoties dzīvei “pēc Covid-19” un plāno, piemēram, atteikties no papīra ēdienkartēm, kas parasti tiek pasniegtas katram apmeklētājam.

Par ierobežojumu atcelšanu dažādiem pasākumiem vasarā, piemēram, ārvalstu ceļojumiem, tūrisma objektu atvēršanu, bērnu vasaras nometnēm, valdība paziņos maija beigās. Taču jau tagad pieņemts lēmums par visu masu pasākumu un festivālu atcelšanu visā valstī līdz 31. augustam.

Ierobežojumu atcelšanas pasākumi plānoti, pakāpeniski atceļot dažādus ierobežojumus katru nedēļu. Visi datumi ir indikatīvi, un katrs nākamais pārejas periods sāksies tikai tad, ja būs labvēlīgi epidemioloģiskie rādītāji: ik dienas hospitalizēto pacientu skaits un no Covid-19 vīrusa mirušo cilvēku skaits.

Vairāki drošības noteikumi paliks spēkā visu laiku, arī pārejas perioda laikā, piemēram, 1,5 metru sociālās distancēšanās ievērošana starp cilvēkiem un higiēnas prasību ievērošana (piemēram, šķaudīšana un klepošana elkonī, palikšana mājās, ja parādās kādi slimības simptomi).