Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Jauns pētījums par ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanu pašvaldību ikdienā

15. jūlijā Eiropas Vietējo pašvaldību un reģionu padome (CEMR) publicējusi pētījumu “Dienaskārtība 2030 no vietējo un reģionālo pašvaldību asociāciju skatpunkta”. Tajā atradīsiet 28 Eiropas valstu pašvaldību piemērus par ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanu vietējās attīstības plānos, lai veicinātu pašvaldību ilgtspējīgu attīstību.

Piemēram, Senfonas (Saint-Fons) pašvaldība Francijā izmantojusi Ilgtspējīgu pilsētu rīku – bezmaksas tiešsaistes rīku Eiropas pašvaldībām –, lai sagatavotu vietējās attīstības stratēģiju, kas saskaņota ar 17 ilgtspējīgas attīstības mērķiem. Izmantojot šā rīka izvērtēšanas sistēmu un indikatorus, pašvaldība konstatēja, ka 70% pašvaldības aktivitāšu ietver tikai piecus no 17 ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem, un nolēma iekļaut ANO mērķus līdzsvarotāk, jo īpaši pievēršot uzmanību tiem, kas saistīti ar vides jautājumiem. Papildu informāciju par Ilgtspējīgu pilsētu rīku atradīsiet 2019. gadā LPS rīkotā semināra videoierakstā un prezentācijā.

ANO ilgtspējīgas attīstības mērķi pieņemti 2015. gada nogalē. Tie noteikti, lai nodrošinātu ikvienas valsts un pasaules labklājību, mazinātu iedzīvotāju nabadzību, vairotu vienlīdzību un sniegtu izglītības iespējas cilvēkiem visā pasaulē, un ir īstenojami līdz 2030. gadam. Katrai valstij šie mērķi jāiekļauj nacionālajā plānošanas un finansēšanas ietvarā.

Latvijas Pašvaldību savienība kopš 2016. gada rīko informatīvos pasākumus pašvaldībām par ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanu. Nākamais seminārs plānots 26. augustā Ikšķilē un būs veltīts vides jautājumiem – 6. ilgtspējīgas attīstības mērķim par ūdens pieejamību un ilgtspējīgu pārvaldību un 13. mērķim par klimata pārmaiņām. Papildu informācija un aicinājums reģistrēties semināram drīzumā būs publicēts Latvijas Pašvaldību savienības informācijas kanālos!