Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Vīrusam nav atvaļinājuma: arvien vairāk pašvaldību Beļģijā nosaka obligātu masku valkāšanu

Avots: lesoir.be

 

Ņemot vērā pieaugošo ar Covid-19 inficēto skaitu Beļģijā, arvien vairāk pašvaldību izmanto savas tiesības noteikt obligātu sejas masku lietošanu ne tikai veikalos un komersantu ielās, bet visā pašvaldības administratīvajā teritorijā. Tāpat pašvaldībām ir arī tiesības atcelt publiskos pasākumus, ja epidemioloģiskā situācija pasliktinās.

23. jūlija Beļģijas Nacionālās drošības padomes sēdē koronavīrusa ierobežošanai tika nolemts turpmāk piemērot nacionālo un vietējo pieeju, uzsverot, ka pašvaldībām ir liela loma Covid-19 gadījumu samazināšanai. Tika noteikts, ka, ņemot vērā vietējo epidemioloģisko situāciju, pašvaldības var lemt par papildu pasākumiem jau nacionāli noteiktajiem. Pašvaldību rokās ir plašs pasākumu klāsts, no konkrētas iestādes slēgšanas līdz pat iedzīvotāju pārvietošanās ierobežojumiem.

Daudzas pašvaldības arī nav kavējušās noteikt stingrākus noteikumus koronavīrusa ierobežošanai. Patlaban masku valkāšana ir obligāta visā Antverpenes reģionā, kur vērojams intensīvs Covid-19 uzliesmojums, kā arī vairākās citās Beļģijas vietās, arī piekrastē, ko vasarā iecienījuši atpūtnieki. Interesanti, ka obligāta maskas valkāšana noteikta arī tādās vietās, kur nav neviena vai ir daži inficēšanās gadījumi. Pašvaldību mēri to skaidro ar vēlmi saglabāt pašreizējo epidemioloģisko situāciju. Dažu pašvaldību mēri nav kavējušies arī kritizēt federālo valdību par nepietiekamo informācijas pieejamību par inficēto skaita dinamiku konkrētajā pašvaldībā, ko tie vēlētos saņemt regulāri un individuāli, nevis iegūt informāciju pētniecības institūta “Sciensano” vietnē, kas pieejama ikvienam.

Vairākas pašvaldības bija noteikušas obligātu masku lietošanu jau kopš maija, kad valstī tika mazināti iedzīvotāju pārvietošanās ierobežojumi. Tā, piemēram, Eterbēkas (Etterbeek) pašvaldība Briseles reģionā noteica obligātu masku izmantošanu pie skolām laikos, kad skolēni ierodas skolā un to pamet, kā arī komersantu ielās, kur iedzīvotājiem ir grūti ievērot sociālo distancēšanos. Toreiz šo pašvaldību lēmumu kritizēja Beļģijas iekšlietu un drošības ministrs Pīters De Krems (Pieter De Crem), uzsverot, ka mēri nevar iedzīvotājiem likt vilkt maskas, bet tikai stingri ieteikt.

Infektologi secina, ka kopš 15. jūlija vīruss intensīvi cirkulē visā Beļģijas teritorijā, jo īpaši blīvi apdzīvotās vietās un rajonos, kur dzīvo iedzīvotāji ar zemu sociālekonomisko statusu, visvairāk skarot iedzīvotāju aktīvo daļu vecumā no 20 līdz 40 gadiem.

Iedzīvotāji var sekot līdzi pašvaldību lēmumiem par masku obligātu valkāšanu interaktīvā kartē. Ja pašvaldības noteikušas masku obligātu valkāšanu konkrētās ielās, par to liecina uz ielām izvietotas zīmes, kā arī uz ietvēm uzkrāsoti masku zīmējumi.