Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Salaspiliešu pieredzi iepazīst ES enerģētikas politikas veidotāji

15. septembrī tiešsaistē notika Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padomes (CEMR) klimata pārmaiņu un enerģētikas ekspertu grupas sanāksme, kurā tika uzklausīta arī Latvijas un Salaspils pieredze.

Šajā neklātienes tikšanās reizē eksperti sprieda par energoefektivitātes politiku un finansējumu, atjaunojamiem enerģijas avotiem un zaļo piedāvājumu, kā arī par Eiropas Savienības energoefektivitātes direktīvu un ES noteikumiem par atjaunojamo enerģiju. Saskaņā ar Eiropas Zaļo vienošanos ES valstīm līdz 2030. gadam jāpanāk, ka siltumnīcefekta gāzu emisijas samazinās par 50–55% un jāsniedz savs ieguldījums arī citās zaļajās iniciatīvās.

Klimata pārmaiņu un enerģētikas ekspertu sanāksmē tika izskatīta arī pašvaldību pieredze šo jautājumu risināšanā. Pēc Latvijas Pašvaldību savienības ieteikuma darba kārtībā tika iekļauts jautājums par mūsu valsts labo piemēru, un LPS aicinājumam uzstāties sanāksmē atsaucās Salaspils novada uzņēmums "Salaspils siltums".

Tiešsaistē ar CEMR ekspertu grupas dalībniekiem savā pieredzē dalījās uzņēmuma “Salaspils siltums” energoefektivitātes speciāliste Ilze Poļikarpova. Viņa Eiropas enerģētikas dokumentu veidotājus iepazīstināja ar Salaspils novada pašvaldības pasākumiem siltumapgādes sistēmas modernizēšanā un uzņēmuma infrastruktūras attīstībā.

SIA “Salaspils siltums” ir pirmrindnieks šajā jomā ne tikai Latvijā, bet visā Austrumeiropā un no ierindas postpadomju katlumājas izaudzis par pasaules līmeņa uzņēmumu. Pērnruden Salaspilī tika īstenots vērienīgs projekts, kas izmaksāja 7,26 miljonus eiro, no kuriem 2,73 miljonus sedza ES Kohēzijas fonds. Projekts noslēdzās tieši pirms gada – 2019. gada 12. septembrī ar Latvijā un Baltijā pirmās lielizmēra saules siltumenerģijas stacijas atklāšanu. Sešarpus hektāru lielajā laukā uzstādīti 1720 saules kolektori, 8000 m³ akumulācijas tvertne un 3 MW šķeldas katlumāja ar dūmgāzu kondensatoru. Iekārtojot saules kolektoru lauku ar akumulācijas tvertni, “Salaspils siltums” ir pirmais uzņēmums Latvijā, kurš izveidojis centralizēto siltumapgādes sistēmu, kas izmanto saules enerģiju. Tvertne akumulē dienā saņemto saules siltumu, ko pēc vajadzības ieplūdina pilsētas maģistrālajos tīklos. Šāds risinājums samazina gan piesārņojumu, gan vietējo iedzīvotāju apkures izmaksas.

Salaspils saules parks šobrīd tāds ir vienīgais Latvijā. Par solāro siltumenerģijas ražošanu Salaspilī atzinīgus vārdus pauda arī ES eksperti, atzīstot, ka viņi šo saules parku labprāt skatītu arī klātienē.

Paldies SIA "Salaspils siltums" par sniegto prezentāciju!

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore