Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas pašvaldību delegāciju sekretāri tiekas tiešsaistes sanāksmē

22. septembrī tiešsaistē notika Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa organizēta sanāksme delegāciju sekretāriem. Sanāksmes mērķis bija apspriest vairākus jautājumus saistībā ar jau notikušajiem kongresa pasākumiem, kā arī nākotnes iecerēm, ņemot vērā Covid-19 pandēmijas ietekmi.

Sekretāri pārrunāja to, cik veiksmīgi iepriekšējā nedēļā notikušas komiteju sanāksmes tiešsaistē. Lai arī kopumā tehniski tās norisinājās pietiekami sekmīgi un arī tiešsaistes balsošana noritējusi tāpat, tomēr Eiropas pašvaldību pārstāvju dalība bijusi daudz zemāka, nekā ierasts klātienē. Tam tika rasti vairāki skaidrojumi, tajā skaitā – ļoti liels tiešsaistes pasākumu un sanāksmju skaits, kas šābrīža situācijā bieži vien pārklājas.

Savukārt nākampirmdien, 28. septembrī, norisināsies Kongresa pilnvaroto pārstāvju forums, kurā piedalīsies Eiropas pašvaldību delegāciju vadītāji un Kongresa biroja pārstāvji. Šāds forums tiek rīkots kongresa vārdā starp plenārsēdēm un tikai retumis tiek sasaukts pēc Kongresa biroja lēmuma. Forumā izskatīs vairākus ziņojumus par vietējās demokrātijas situāciju Eiropā un par pašvaldību vēlēšanām krīzes situācijās, kā arī tiks pārskatīti kongresa noteikumi un procedūras.

Šobrīd tiek meklēti risinājumi, kā veiksmīgi noorganizēt kongresa 39. plenārsēdi, kura tika plānota šāgada. 26.–27. oktobrī. Tomēr ļoti iespējams, ka plenārsēdi nāksies atcelt, jo tehniski ir ļoti grūti nodrošināt šādu sanāksmi tiešsaistē, piedaloties vairāk nekā 300 dalībniekiem, turklāt nodrošinot visiem balsošanas iespējas. Tomēr kongresa pārstāvji optimistiski raugās uz Covid-19 pandēmijas atkāpšanos un plāno, ka nākamā gada pavasarī no 23. līdz 25. martam plenārsēde norisināsies jau klātienē Strasbūrā.

Visbeidzot, sekretāru sanāksmē tika skatīti jautājumi saistībā ar kongresa nacionālo delegāciju atjaunošanu. Kā iepriekš minēts, 28. septembrī norisināsies Kongresa pilnvaroto pārstāvju forums, kurā tiks izskatīti un apstiprināti jaunie kongresa noteikumi un procedūras, iepriekšējo četru gadu vietā noteikts piecu gadu ilgs kongresa delegāta mandāts.

Kristīne Kūlīte,

LPS padomniece ārējo sakaru jautājumos