Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Starptautiskā konferencē diskusijas par sapņiem un izmērāmiem mērķiem to sasniegšanai

28. septembrī Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā (RK) pārstāvis Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks pilsētas attīstības un sadarbības jautājumos Gunārs Ansiņš Ālto Universitātes (Somijā) rīkotajā tiešsaistes konferencē “Vieda specializācija ekonomikas pārveidei un IAM īstenošanai – ilgtspējīgai nākotnei Baltijas jūras reģionā” iepazīstināja ar Liepājas pilsētas pieredzi ilgtspējīgas ekonomikas izveidē.

G. Ansiņš starptautiskajai auditorijai atklāja Liepājas pilsētas pieredzi, kad tā transformējās pēc PSRS armijas aiziešanas un zaudēja spēcīgu metalurģijas uzņēmumu. “Šodien mēs mainām savu domāšanu un virzām uz nākotnes vajadzībām. Mūsu sapnis ir pārveidot bijušo metalurģijas rūpnīcas teritoriju par zaļāko apvidu Eiropā, cenšoties piesaistīt investorus šā sapņa īstenošanai,” pastāstīja Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā pārstāvis. Viņš arī dalījās secinājumos par to, ka gadu gaitā mainījusies ne tikai Eiropas rūpniecība, bet arī investīcijas un investori. “80. un 90. gados investori no pilsētas gaidīja tikai pamatlietas – ielas, ūdensapgādi, gāzes savienojumus. Tagad investori meklē arī dzīves kvalitāti, kas jāpiedāvā pilsētai, – zaļāku, izglītojošu, kulturālu pilsētu ar teātri, koncertzāli, izglītības iespējām un mājokļiem,” secinājumos dalījās Gunārs Ansiņš.

Līdzīgi Liepājai, savus sapņus par zaļākajām teritorijām un pilsētām sapņo arī vairākas pilsētas Somijā. Somijas Pašvaldību asociācijas Valdes priekšsēdētāja vietniece Eiropas Reģionu komitejas locekle Sari Rautio konferencē pastāstīja, ka, piemēram, Turku pilsēta noteikusi sev mērķi kļūt klimatneitrālai jau 2029. gadā, lai gan to nav viegli sasniegt. “Mums jābūt kopīgiem un izmērāmiem mērķiem, lai varam saprast, kādas pārmaiņas vēlamies sasniegt. Savukārt pašvaldībām ne tikai jāsadarbojas, bet jābūt iesaistītām mērķu veidošanā kopā ar citiem inovāciju ekosistēmās – universitātēm un uzņēmējiem. Es priecājos, ka zaļajam kursam ir šī pati ideja: mums jāspēj izmērīt izmaiņas,” savu viedokli pauda Somijas pārstāve.

Konferences noslēgumā Eiropas Reģionu komitejas viceprezidents un Ālto Universitātes prezidentu padomnieks Marku Markula (Markku Markkula) aicināja pašvaldības pievērst lielu vērību ilgtspējīgai attīstībai, kam jābūt vadošajam principam lēmumu pieņemšanā, investīciju izvēlē, kā arī budžeta veidošanā. “Ilgtspējai jābūt “jaunajam normālajam” visām pašvaldībām un uzņēmējiem, un iedzīvotāju informēšanai ir būtiska nozīme. Eiropai jāmainās, un tāpēc mums vajadzīgi priekšgājēji un sadarbība – pašvaldību līdzdalība vietējo inovāciju sistēmu veidošanā,” mudināja M. Markula.