Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Apvienotās Karalistes ilgās ardievas un papildu izdevumi ES uzņēmējiem

29. septembra Eiropas Reģionu komitejas (RK) Ekonomikas politikas komisijas (ECON) sēdē diskusijā par turpmāko Eiropas Savienības un Apvienotās Karalistes ekonomisko un tirdzniecības attiecību attīstību Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā pārstāvis, Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks pilsētas attīstības un sadarbības jautājumos Gunārs Ansiņš uzsvēra nepieciešamību pēc spēcīgas tirdzniecības politikas, kas ir priekšnoteikums darba vietām.

Savā uzrunā Latvijas delegācijas RK pārstāvis uzsvēra, ka Eiropas Savienības tirdzniecības politikai jāpielāgojas un jānotur spēcīgas pozīcijas gan tirdzniecībā ar ASV, gan ar Apvienoto Karalisti un citām stratēģiskām valstīm. “Ir ļoti svarīgi, lai Eiropas Savienībai būtu konkrēts atveseļošanās plāns, un šis plāns būtu jāsalāgo ar katras nacionālās valdības plānu. No reģionālās attīstības viedokļa šis ir viens no būtiskākajiem jautājumiem,” uzsvēra G. Ansiņš.

Sēdē vairāku valstu pašvaldību pārstāvji vērsa uzmanību uz Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības negatīvo ietekmi uz ES uzņēmumiem, īpaši Covid-19 krīzes laikā, jo Eiropas Savienības uzņēmumu sūtījumu uz Apvienoto Karalisti izmaksas ievērojami pieaugs, un ES dalībvalstīm šīm izmaiņām būtu pienācīgi jāsagatavojas.

Komentējot sarunu norisi par turpmākajām attiecībām starp Eiropas Savienību un Apvienoto Karalisti pēc šā gada 31. decembra, Eiropas Politikas centra izpilddirektors un galvenais ekonomists Fabians Culēgs (Fabian Zuleeg) norādīja, ka Eiropas Savienības spējas ietekmēt rezultātu ir ļoti mazas. “Mums nav partnera, kurš vēlētos kompromisu. Labākais, ko varam darīt, ir censties mazināt kaitējumu. Mums jāpielāgojas dažādajiem scenārijiem, jāstrādā cītīgāk, lai saprastu, kā attiecību maiņa ietekmēs piegādes ķēdes. Viss ir Apvienotās Karalistes rokās,” secināja F. Culēgs.