Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas Komisijas prezidente uzsver pašvaldību vadošo lomu Eiropas attīstībā

Avots: Eiropas Reģionu komiteja
 

12. oktobrī, uzstājoties Eiropas Reģionu komitejas 140. plenārsesijā, Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen) uzsvēra, ka pašvaldības būs plāna Next Generation EU centrā. Tam paredzēti 1,8 triljoni eiro, lai pārvarētu krīzi un modernizētos, saglabātu tūkstošiem uzņēmumu un darbvietu, kā arī izmantotu ES fondus investīcijām jaunām slimnīcām un labākam aprīkojumam ne tikai pilsētās, bet arī attālos novados.

“Vietējā un reģionālā politika nekad nav abstrakta. Tā ir par ģimenēm, darbiniekiem un cilvēkiem, kuriem rūp viņu pašvaldība. Pašvaldības bija priekšplānā, krīzei sākoties, iesaistot vietējo policiju, piegādājot iedzīvotājiem maskas un pārtiku vai izveidojot mobilos testēšanas centrus. Katrs iedzīvotājs zina, ko viņa mērs vai deputāts sabiedrības labā darījis, un pašvaldības joprojām ir tās institūcijas, kurām iedzīvotāji uzticas visvairāk,” plenārsesijā norādīja fon der Leiena.

Viņa tēlaini izteicās, ka vietējās un reģionālās pašvaldības tur savu pirkstu uz Eiropas iedzīvotāju pulsa, kas palīdz risināt ne tikai nelielas problēmas, bet arī mūsdienu lielos izaicinājumus, no kuriem viens ir mūsu trauslumu un arī spēku atklājusī koronavīrusa pandēmija.

Uzrunas noslēgumā Eiropas Komisijas prezidente uzsvēra, ka nevienai administrācijai nebūtu jāizvēlas starp atbildi uz krīzi un investīcijām nākotnē. “Mēs virzāmies uz zaļu, digitālu un izturīgu nākotni, lai izmantotu investīcijas ne tikai ekonomikas restartēšanai, bet arī lai uzlabotu gaisa kvalitāti vai palīdzētu uzņēmumos integrēt digitālus risinājumus. Un tam visam vietējām pašvaldībām jābūt vadošajās pozīcijās,” atklāja fon der Leiena.

Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā vadītājs Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis ļoti atzinīgi izteicās par Eiropas Komisijas prezidentes vēstījumu un pauda gandarījumu par Eiropas Reģionu komitejas un Eiropas vietējo un reģionālo pašvaldību darba novērtējumu Eiropas līmenī, kas jo īpaši svarīgs Covid-19 krīzes laikā. “Šajā Eiropas Reģionu komitejas plenārsesijā mums ir iespēja apmainīties viedokļiem ar tādām nozīmīgām personībām kā Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena, Vācijas Federatīvās Republikas kanclere Angela Merkele, Eiropas Komisijas priekšsēdētājas vietnieks jautājumos par nākotnes plānošanu Marošs Šefčovičs, Eiropas Komisijas priekšsēdētājas vietnieks Franss Timmermanss, kurš atbild par Eiropas zaļo kursu, un vēl daudziem citiem. Esmu gandarīts, ka pašvaldību darbs ir novērtēts tik augstā līmenī un ka Latvijas delegācijai ir iespēja aktīvi piedalīties nākotnes Eiropas veidošanā kopā ar pārējām 27 Eiropas Savienības valstu pašvaldību delegācijām, pārstāvot Latvijas pašvaldību intereses,” secināja G. Kaminskis.

Eiropas Reģionu komitejas 140. plenārsesijā 12.–14. oktobrī no Latvijas delegācijas piedalās Latvijas delegācijas vadītājs Gints Kaminskis, Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa, Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, Jēkabpils pilsētas domes deputāts Leonīds Salcevičs, Rīgas domes deputāts Dainis Turlais, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš un Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hardijs Vents, kā arī delegācijas koordinatore Agita Kaupuža. Ar plenārsesijas darba kārtību un dokumentiem var iepazīties RK mājaslapā.