Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Merkele uzrunā pašvaldībām uzsver to lomu krīžu pārvarēšanā un nākotnes Eiropas veidošanā

13. oktobrī Briselē notikušajā Eiropas Reģionu komitejas plenārsesijā viena no respektētākajām un uzticamākajām pasaules līderēm, Vācijas Federatīvās Republikas kanclere Angela Merkele, debatēs ar pašvaldību pārstāvjiem uzsvēra pašvaldību nozīmīgumu krīžu pārvarēšanā un nākotnes veidošanā Eiropā.

“Jūs zināt par Covid-19 izaicinājumiem, jo jūs tos redzat slimnīcās, bērnudārzos, visur. Jūsu pieredze un apņemšanās ir tas, kas Eiropai patlaban vajadzīgs. Tas ir milzīgs uzdevums, ko varēsim sasniegt tikai tad, ja visi strādāsim vienā virzienā,” uzrunā akcentēja kanclere A. Merkele. Tāpat viņa atgādināja, ka Eiropai patlaban jārisina arī citi izaicinājumi, ne tikai Covid-19 pandēmija. Angela Merkele uzsvēra, ka sadarbība ar pašvaldībām ir īpaši svarīga un ka tādi jēdzieni kā klimata pārmaiņas, digitalizācija, darbvietas vienmēr ietver cilvēkus: “Lai pārvarētu šos izaicinājumus, mums vajadzīga spēcīga Eiropa ar dalībvalstīm, kurās ir decentralizētas struktūras. Kopīgs darbs ir svarīgs!”

Jautājumu par lielāku iedzīvotāju iesaistīšanu un patiesu kohēziju visās Eiropas Savienības dalībvalstīs savā uzrunā pasvītroja arī Eiropas Reģionu komitejas prezidents Apostols Dzidzikosts (Apostolos Tzitzikostas): “Mēs vairs nedrīkstam likt saviem iedzīvotājiem justies aizmirstiem, atstātiem novārtā vai ignorētiem. Mums jāatzīst, ka divdimensiju Eiropai ir pienācis gals. Mums vajadzīga trīsdimensiju Eiropa, kurā Eiropas Savienības, nacionālais, reģionālais un vietējais līmenis kopā strādā cilvēkiem. Tā mēs redzam mūsu Eiropas demokrātijas māju: Eiropas Savienība ir jumts, dalībvalstis – sienas un reģionālais un vietējais līmenis – pamati. Neviena māja nevar pastāvēt bez stabiliem pamatiem.”

Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā vadītājs, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis, vērtējot augsto amatpersonu uzstāšanos, jo īpaši novērtēja izteikto atzinību pašvaldībām. “Eiropas Savienības līmenī nozīmīgo amatpersonu publiski paustā atzinība pašvaldībām ir ļoti spēcīgs signāls, taču darbs neapstājas līdz ar plenārsesijas beigām. Esmu gandarīts par iespēju Eiropas Reģionu komitejas ietvaros turpināt veicināt ciešāku sadarbību ar visiem komisāriem, kuri šajās dienās pauduši atzinību pašvaldību darbam un interesi nākotnē sadarboties vēl intensīvāk,” izteicās G. Kaminskis. Viņš arī pievienojās viedoklim, ka tikai kopīgs Eiropas Savienības institūciju, dalībvalstu un pašvaldību darbs vienā virzienā sniegs iespēju attīstīties prioritārajās jomās, ne mirkli neaizmirstot par svarīgāko – iedzīvotājiem un to labklājību.

Pašvaldību lomu savā uzrunā Eiropas Reģionu komitejas plenārsesijā uzsvēra arī Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Franss Timmermanss (Frans Timmermans), kurš atbild par Eiropas zaļo kursu: “Klimata pasākumi sākas mūsu pilsētu un to rajonu ielās. Eiropas Komisija un Eiropas Reģionu komiteja kopīgi strādās pie renovācijas viļņa, tīra transporta un videi draudzīgām pilsētām. Eiropas Reģionu komitejai jābūt pārstāvētai Mēru pakta Politiskajā padomē, un tai jābūt galvenajai dalībniecei mūsu Eiropas klimata paktā, kurš tiks uzsākts šogad un kura locekļi kļūs par klimata vēstniekiem. Sāksim darbu pie klimata pasākumiem mūsu reģionos, kas var iedvesmot pārējo pasauli.”

Ar savu pieredzi par uzsākto darbu vietējā pašvaldībā, kas var iedvesmot citus, dalījās arī Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā loceklis Jēkabpils pilsētas domes deputāts Leonīds Salcevičs, kura pārstāvētā pašvaldība Mēru paktam pievienojās jau 2009. gadā. “No brīža, kad Jēkabpils pilsēta parakstīja Mēru paktu un fosilā kurināmā vietā sāka izmantot atjaunojamos resursus, paaugstināja ēku energoefektivitāti, sāka izmantot autobusus, kuru dzinējs darbojas ar gāzi, pašvaldība samazinājusi CO2 izmešu daudzumu par 50%,” atklāja L. Salcevičs. Viņš arī uzsvēra, ka Eiropas zaļā kursa īstenošana jāsaskaņo ar pašvaldībām, kas politikas dokumentos plānoto īstenos realitātē. “Gudras pašvaldības uzsākušas un turpinās iet šo ceļu, kas ir pietiekami dārgs, taču tas nozīmē labāku veselību, tīrāku gaisu un kvalitatīvāku pārtiku. Nākotnē tas atmaksāsies,” vērtēja Latvijas delegācijas loceklis.