Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas Komisija sagaida pašvaldību viedokļus par klimata jomas tiesību aktiem

Šajā un nākamajā gadā Eiropas Komisija publicēs virkni tiesību aktu priekšlikumu, par kuriem pašvaldību viedoklis būs ļoti nozīmīgs, tā Eiropas Reģionu komitejas rīkotajā Eiropas zaļā kursa darba grupas 21. oktobrī notikušajā sēdē norādīja Eiropas Komisijas Ģenerālsekretariāta Eiropas zaļā kursa nodaļas vadītāja vietnieks Dankans Džonstons (Duncan Johnstone).

“Patlaban esam pandēmijas laikā, taču ir daudzi cilvēki, kuri uzskata, ka šis brīdis mums ir iespēja paātrināt progresu ilgtermiņa vīziju sasniegšanai. Mums jāmēģina izveidot tādu politiku, par kuras īstenošanu nebūs jānožēlo,” savu viedokli pauda D. Džonstons. Viņš uzsvēra, ka subsidiaritātei ir nozīmīga loma un pašvaldību viedoklis būs svarīgs par tādiem nozīmīgiem drīzumā publicējamiem tiesību aktu projektiem kā, piemēram, atjaunojamo energoresursu veicināšanas stratēģija, Eiropas Klimata pakts un tiesību akti atkritumu apsaimniekošanas jomā. Tāpat pašvaldību viedoklis būs būtisks attiecībā uz 2021. gadā gaidāmo tiesību aktu kopumu “Derīgs pakotnei 55”, kurā Eiropas Savienības klimata un enerģijas likumdošana tādās jomās kā atjaunojamie energoresursi, energoefektivitāte, ēku atjaunošana un zemes izmantošana tiks saskaņota ar jauno Eiropas Savienības mērķi – līdz 2030. gadam samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas vismaz par 55%, salīdzinot ar 1990. gada līmeni.

Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā vadītājs, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis atzinīgi novērtēja Eiropas Komisijas ieinteresētību ņemt vērā pašvaldību viedokli, izvērtējot tiesību aktus nākotnē tik izšķirīgās jomās: “Esmu gandarīts, ka varēsim paust pašvaldību viedokli par klimata jomas tiesību aktiem ar Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā starpniecību. Informācija ir arī zelta atslēga, gan lai palielinātu Latvijas pašvaldību iespējas būt savlaicīgi informētām un proaktīvām, gan arī sekmētu to potenciālu izmantot Eiropas Savienības sniegtās iespējas Eiropas zaļā kursa ietvaros – veicināt jaunas darba vietas, uzlabot iedzīvotāju dzīves kvalitāti un piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu inovācijām.”

Jau patlaban klimata mērķu īstenošanā aktīvākās pašvaldības aicinātas pievienoties 22. oktobrī Eiropas Komisijas uzsāktajai iniciatīvai “Zaļo pilsētu vienošanās”. To rosināti parakstīt Eiropas pašvaldību mēri, kuriem būtiski, lai pašvaldības būtu tīrākas un dzīve tajās veselīgāka, tā uzlabojot iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Parakstot jauno “Zaļo pilsētu vienošanos”, pašvaldības apņemas risināt piecas vides pārvaldības jomas: gaiss, ūdens, daba un bioloģiskā daudzveidība, aprites ekonomika, atkritumi un troksnis. Pašvaldībām, kas būs pievienojušās šai iniciatīvai, būs arī labākas izredzes piekļūt Eiropas Savienības finansējumam, kā arī iespējas uzzināt par citu pašvaldību labās prakses piemēriem klimata mērķu īstenošanā iedzīvotāju labā. Ar prezentāciju par “Zaļo pilsētu vienošanos” (angliski) var iepazīties pielikumā.

Prezentācija par “Zaļo pilsētu vienošanos”.