Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Sanāksme par Azerbaidžānas un Latvijas attiecībām vietējās pašvaldības līmenī

Atsaucoties Azerbaidžānas puses lūgumam, Latvijas Pašvaldību savienība 16. novembrī organizēja sanāksmi, lai izvērtētu Latvijas un Azerbaidžānas pašvaldību līdzšinējo sadarbību un turpmākās sadarbības iespējas, kā arī dalītos pieredzē globālās Covid-19 pandēmijas pārvarēšanā. Ņemot vērā abās valstīs noteiktos ierobežojumus, pasākums notika attālinātā formā.

Sanāksmē piedalījās LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, ģenerālsekretāre Mudīte Priede un padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte, Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda, Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps, kā arī Azerbaidžānas Nacionālās pilsētu pašvaldību apvienības izpildsekretārs un Azerbaidžānas Nacionālās pilsētu, pilsētu un lauku pašvaldību asociācijas koordinators Tofigs Hasanovs, Azerbaidžānas Republikas parlamenta Reģionālās komitejas loceklis Azerbaidžānas un Latvijas starpparlamentu darba grupas vadītājs Kamrans Bažramovs, Azerbaidžānas Republikas parlamenta Dabas resursu, enerģijas un ekoloģijas komitejas locekle Azerbaidžānas un Latvijas starpparlamentu darba grupas locekle Fatma Jildirima, Surahani apgabala izpildvaras vadītāja vietnieks Konuls Ahundovs, Azerbaidžānas Nacionālās norēķinu pašvaldību asociācijas izpildsekretāra vietnieks Ali Akbarli, Bardas pilsētas pašvaldības priekšsēdētājs Sadiks Halilovs, Garadagas apgabala Sahilas pašvaldības priekšsēdētāja Elmira Alijeva un Gendžes pilsētas Nizami pašvaldības priekšsēdētāja vietniece Leila Mammadova.

Sanāksmi atklāja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis un Azerbaidžānas Nacionālās pilsētu pašvaldību apvienības izpildsekretārs Tofigs Hasanovs, uzsverot abu valstu pašvaldību sadarbības un solidaritātes nozīmīgumu, it īpaši Covid-19 pandēmijas laikā. Azerbaidžānas Republikas parlamenta Reģionālās komitejas loceklis Azerbaidžānas un Latvijas starpparlamentu darba grupas vadītājs Kamrans Bažramovs atzina, ka globālā Covid-19 pandēmija un tās izraisītā sociālekonomiskā krīze negatīvi ietekmē pašvaldību ekonomiku un finanses, radot izdevumu palielināšanos, no vienas puses, un ieņēmumu samazināšanos, no otras puses. Azerbaidžānas Republikas parlamenta Dabas resursu, enerģijas un ekoloģijas komitejas locekle Azerbaidžānas un Latvijas starpparlamentu darba grupas locekle Fatma Jildirima augstu novērtēja līdzšinējo Latvijas un Azerbaidžānas sadarbību un ierosināja apsvērt jaunas sadarbības formas, it īpaši sadarbību vides, izglītības un kultūras jomā.

LPS ģenerālsekretāre Mudīte Priede informēja par Latvijas Pašvaldību savienības aktīvo līdzdalību Krīzes vadības padomes darbā, kas nodrošina saskaņotu valsts un pašvaldību institūciju rīcību, informē sabiedrību, organizē informatīvas videokonferences pašvaldībām ar ministru un atbildīgo amatpersonu piedalīšanos. M. Priede akcentēja, ka šis ir laiks, kad sadarbība visos līmeņos ir ļoti svarīga un tieši pašvaldību rīcība var būt izšķiroši nozīmīga. LPS ir ciešs valdības partneris, tā aktīvi iesaistās krīzes vadībā un nepieciešamo risinājumu meklēšanā.

LPS padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte pastāstīja, kā pašvaldības strādā un īsteno dažādas ieceres, lai nodrošinātu valstī noteiktos ierobežojumus un vienlaikus sniegtu atbalstu iedzīvotājiem.

Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda informēja par pašvaldības darbu Covid-19 apstākļos un nepieciešamās palīdzības sniegšanu iedzīvotājiem. Pamatojoties uz 2012. gada 14. septembrī Preiļos noslēgto sadarbības līgumu ar Azerbaidžānas Republikas Sahilas pašvaldību, M. Plivda atbalsta līdzšinējās sadarbības padziļināšanu, īstenojot kopīgus projektus izglītības, vides un sociālajā jomā, kā arī organizējot kultūras apmaiņu.

Turpinājumā Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps pastāstīja par aktualitātēm savā pašvaldībā un pauda apņēmību turpināt attīstīt līdzšinējo sadarbību ar Azerbaidžānu, kas sakņojas kopīgās vērtībās.

Tikšanās noslēgumā Tofigs Hasanovs ieskicēja Latvijas un Azerbaidžānas pašvaldību turpmākās sadarbības iespējas, ņemot vērā nākamgad plānoto administratīvi teritoriālo reformu.

Elita Kresse,

LPS padomniece ārējo sakaru jautājumos