Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pirmizrāde LPS un Latvijas pašvaldību veidotajiem attīstības sadarbības video

Foto: kadrs no LPS un ĀM video "Latvijas pašvaldību stāsts Austrumu partnerībai" (2020)

 

15. decembrī norisinājās Latvijas Pašvaldību savienības sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju organizētais vebinārs “Attīstības sadarbība pandēmijas laikā: no tēmas līdz audiovizuālajam vēstījumam”. Tajā pirmizrādi piedzīvoja gan Latvijas Pašvaldību savienības sadarbībā ar Ārlietu ministriju, gan arī Latvijas pašvaldību veidotie video par Austrumu partnerības un ilgtspējīgas attīstības tēmu. Tos var noskatīties Latvijas Pašvaldību savienības YouTube kanālā, jaunajā sadaļā “Attīstības sadarbība”.

Vebināra pirmajā daļā Latvijas pašvaldībām bija iespēja uzzināt par Attīstības sadarbības politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam, kas patlaban vēl tiek gatavotas, galvenajām prioritātēm. “Nosakot šīs prioritātes, esam balstījušies uz partnervalstu attīstības stratēģijām un viņu definētajām vajadzībām, arī vēstniecības sniegušas analīzi par katru valsti. Otrs nozīmīgs aspekts ir Eiropas Savienības kopējie plānošanas dokumenti. Trešais – mūsu pašu salīdzinošā pieredze un ekspertīze šajos reģionos un valstīs,” atklāja Ārlietu ministrijas Ekonomisko attiecību un attīstības sadarbības politikas departamenta direktors Reinis Trokša. Viņš norādīja, ka arī nākamajos gados Latvijas prioritārās partnervalstis joprojām būs Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstis.

Ārlietu ministrijas pārstāvis tāpat skaidroja, ka Latvijas attīstības sadarbības tematiskās prioritātes izteiktas ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu (IAM) līmenī. Kā prioritāri tiek identificēti: 16. IAM. Miers, taisnīgums un stipras un iekļaujošas institūcijas, 5. IAM. Dzimumu līdztiesība, 4. IAM. Kvalitatīva izglītība, 8. IAM. Labs darbs un ekonomiskā izaugsme, 13. IAM. Klimata rīcība un 17. IAM. Sadarbība mērķu īstenošanai.

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis, uzsverot solidaritātes un sadarbības nozīmi pašreizējā krīzē, uzteica Latvijas pašvaldības, kas arī pandēmijas laikā atradušas radošus un inovatīvus risinājumus attīstības sadarbības un izglītības aktivitāšu īstenošanai. “Austrumu partnervalstu pašvaldību atsaucība liecina, ka mūsu pieredzes apmaiņa viņiem ir vajadzīga, varbūt jo īpaši šajos laikos. Tā ir vajadzīga arī mums, jo šogad mēs gatavojamies nākamajam gadam, izvērtējam nacionālās un Eiropas Savienības prioritātes, lai nākamgad jau stāvētu pie starta līnijas un uzreiz būtu gatavi kvalitatīvam skrējienam,” uzsvēra G. Kaminskis.

Vebinārā ar saviem iedvesmas stāstiem par attīstības sadarbības aktivitātēm, kas iespējamas arī pandēmijas laikā, dalījās četru Latvijas novadu – Kuldīgas, Preiļu, Skrundas un Valkas novada – pārstāvji, kuri 14.–29. novembrī Latvijā īstenoja Eiropas vietējās solidaritātes dienu pasākumus. Latvijas Pašvaldību savienība šo dienu rīkošanā iesaistījusies jau piekto gadu, un šogad Eiropas vietējās solidaritātes dienās pašvaldības no vairākām Eiropas valstīm – Beļģijas, Francijas, Gruzijas, Itālijas, Moldovas, Spānijas, Ukrainas – kopumā īstenojušas ap 60 pasākumu.

Vebināra noslēgumā radošākie pašvaldību video saņēma Latvijas Pašvaldību savienības un Skatītāju simpātijas balvas. Tā, piemēram, Valkas novada pašvaldības video – Valkas mūzikas skolas audzēkņu un skolotāju izpildītās gruzīnu un latviešu tautas dziesmas – saņēma atzinību kā gada muzikālākais video. Filmiņas veidotāji neatkāpās no ieceres, saskaroties ar ārkārtas situācijas ierobežojumiem, kad nebija iespējama kolektīva muzicēšana un nepārtraukts dziesmas skanējums bija jāpanāk, montējot atsevišķi filmētus izpildījuma fragmentus.

“Ar lepnumu par novadu” – šādu atzinību ieguva divi Preiļu novada sagatavotie video. Vēstījums par globālajiem ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem tiek pausts caur Preiļu novadam raksturīgām vērtībām. Savukārt asprātīgais video par Eiropas vietējās solidaritātes dienām Preiļos demonstrēja viesmīlību, sirsnību, cieņu un pašcieņu, ar kādu preilēnieši uzņem tuvus un tālus viesus.

Skrundas novads saņēma īpašu atzinību par daudzpusīgāko video. Skrundai vienīgajai savas filmiņas tapšanā izdevies iesaistīt arī ārvalstu sadraudzības partnerus – Ukrainas pilsētas Kosivas jauniešus. Biznesa aprindu pārstāvja, nevalstiskās organizācijas, pašvaldības, pašu jauniešu redzējums par sadarbību izglītības, uzņēmējdarbības, kultūras, ekoloģijas, sporta jomās – kur nu vēl fundamentālāks un visaptverošāks skats uz divu valstu pašvaldību sadarbības iespējām!

Kuldīgas novads tika sumināts par īpašu radošu pieeju sešu videofilmiņu izveidē! Tās stāsta par pašvaldības īstenotajiem attīstības projektiem un atgādina, ka globālos mērķus var sasniegt tikai tad, ja rīkojamies lokāli un katrs sniedzam savu ieguldījumu. Kuldīgas skolēni savā video uzsver, ka viņiem nav vienaldzīga mūsu planētas nākotne un skolēni gatavi to sargāt un mainīt. Tāpat Kuldīgā tapuši arī divi mācību video ar praktiskiem ieteikumiem, kā veidot video, ja nav iespējas iegādāties maksas aplikācijas tā radīšanai, un kā veidot animāciju. Savukārt to, ka kuldīdznieki māk veidot intriģējošu video, apliecina filmiņa par Kuldīgas novada muzeju, kad ekrānā atdzīvojas gleznas.

Vebināra dalībniekiem bija iespēja arī pašiem balsot par to video, kas viņus uzrunāja visvairāk. Skatītāju simpātiju balvu saņēma Preiļu novada video “Eiropas Vietējās solidaritātes dienas Preiļos”.

Latvijas Pašvaldību savienība pateicas visām pašvaldībām par uzņēmību, jaunradi un gribu arī šajā sarežģītajā laikā uzturēt pašvaldību sadarbības garu un īstenot kopīgus projektus!

Agita Kaupuža un Ligita Pudža,

LPS padomnieces