Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

RK un Pasaules Veselības organizācijas Rīcības plāns: sadarbība pandēmijas novēršanai

3.–5. februārī notikušās Eiropas Reģionu komitejas (RK) plenārsēdes ietvaros RK un Pasaules Veselības organizācija parakstīja Rīcības plānu, lai uzlabotu reģionālo un vietējo veselības sistēmu noturību, veicot kopīgus pētījumus un kopīgi veidojot politiku.

Plāns balstās jau ilgstošā RK un Pasaules Veselības organizācijas sadarbībā, un tā mērķis ir risināt galvenās pandēmijas problēmas, uzlabojot koordināciju starp dažādiem veselības pārvaldības līmeņiem. Lai dalībvalstis īstenotu sekmīgu vakcinācijas kampaņu un aptvertu visus iedzīvotājus, izšķiroša nozīme ir pašvaldībām, kas var nodrošināt funkcionējošu vietējo un reģionālo veselības aprūpes infrastruktūru.

Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģionālais direktors doktors Hanss Henrijs P. Klūge (Hans Henri P. Kluge) plenārsēdes debatēs uzsvēra pašvaldību lomu Covid-19 pandēmijas apkarošanā: “Pašvaldības Eiropā ir bijušas un joprojām ir pandēmijas ierobežošanas priekšgalā. Pilsētas šajā epicentrā ir ārkārtas situācijā ne tikai, runājot par vīrusa transmisiju, bet arī kā veselības aprūpes nodrošinātājas, ceļojumu un tirdzniecības epicentri. Pilsētas ir cilvēkiem vistuvākais pārvaldes līmenis. Un tās kā pakalpojumu sniedzēji un ilgtspējīgas nākotnes galvenie elementi ir arī svarīgas, lai dalītos pieredzē un apkarotu dezinformāciju.”

Domājot par pandēmijas mazināšanu un ilgtspējīgu politiku, Latvijas delegācijas RK pārstāvis Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs aicināja vērtēt jaunus ikdienas dzīves modeļus, nevis gaidīt, kad atkal varēs dzīvot kā iepriekš. “Ikviens atzīs to, ka pandēmija būtiski ietekmēja katru Eiropas Savienības un pasaules iedzīvotāju. Tā dažādi skārusi Eiropas valstu ekonomiku – ir nozares, kas cietušas būtiskus zaudējumus, un ir arī tādas, kas spēja palielināt apgrozījumu. Bet mums visiem kopīgs ir viens – mums nebija pieredzes, kā rīkoties šādā situācijā, mēs tam nebijām gatavi un bieži koncentrējāmies uz to, kā ātrāk atsākt dzīvot iepriekšējos ieradumos un uzvedības kultūrā. Taču šobrīd svarīgi iespējami ātrāk apzināties un sākt dzīvot “jaunajā normālajā” situācijā. Jo agrāk to sapratīsim, jo straujāk notiks sabiedrības un ekonomikas atveseļošanās,” uzsvēra S. Maksimovs.