Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas pašvaldību kongresa aktīvā darba nedēļa

Šonedēļ Latvijas delegācijas pārstāvji attālināti piedalījās Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa (turpmāk – kongress) darbā trīs komitejās, kā arī Pilnvaroto pārstāvju forumā.

10. februāra rīta pusē notika Aktuālo jautājumu komitejas sanāksme, kurā piedalījās Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.

Komitejā tika skatīti divi ziņojumi par LGBT (lesbietes, geji, biseksuāļi un transpersonas) personu aizsardzību saistībā ar pieaugošo naida noziegumu skaitu un diskrimināciju visā Eiropā. Ziņojumā vērtēta vietējo un reģionālo pašvaldību loma un pienākumi šādu personu aizsardzībā. Savukārt otrs ziņojums apskata LGBT personu tiesības un problēmas Polijā pēc tam, kad kongresā tapa zināms, ka vairāk nekā 80 Polijas pašvaldību pieņēmušas rezolūcijas pret “LGBT ideoloģiju” (termins izveidojies Polijas politiskajā leksikā). Kongress aicina Eiropas pašvaldības cīnīties pret šāda veida diskrimināciju un atgādina, ka vietējiem politiķiem jāpārstāv visu savu vēlētāju intereses neatkarīgi no to dzimuma, vecuma, rases, seksuālās orientācijas utt.

10. februāra pēcpusdienā notika Pārvaldības komitejas sanāksme, kurā piedalījās Kārsavas novada domes priekšsēdētāja Ināra Silicka.

Komitejas darba kārtībā tika skatīti tādi jautājumi kā mājokļu koplietošanas problēmas, teritoriālā solidaritāte, viedās pilsētas un reģioni, kā arī Eiropas pašvaldību hartas ievērošanas nodrošināšana smagajā krīzes situācijā. Covid-19 pandēmijas laikā novērots, ka atsevišķās Eiropas valstīs notikusi kompetences centralizācija, kas kaitējusi vietējai autonomijai un palielinājusi sociālo un teritoriālo nevienlīdzību attiecībā uz piekļuvi veselības aprūpei un labklājībai.

11. februārī visas dienas garumā notika Monitoringa komitejas sanāksme, kurā piedalījās LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Sanāksmē tika skatīti ziņojumi par Bulgārijas un Nīderlandes vietējās un reģionālās demokrātijas atbilstību Eiropas vietējo pašvaldību hartai, kā arī Ukrainā un Bosnijā un Hercegovinā notikušo pašvaldību vēlēšanu novērošanas rezultātiem. Plašas debates izraisīja ziņojums par vietējiem referendumiem, kur par labo piemēru elektroniskā balsojuma nodrošināšanā tika pieminēta mūsu kaimiņvalsts Igaunija.

Visbeidzot, 12. februārī ar LPS priekšsēža Ginta Kaminska un Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja Andra Rāviņa līdzdalību notika Pilnvaroto pārstāvju forums.

Forumā tika pieņemti trīs ziņojumi: par jauniešu darbu vietējā un reģionālā līmenī, par Eiropas vietējo pašvaldību hartas ievērošanu Ungārijā un par galvaspilsētas statusu. Ziņojumā par galvaspilsētas statusu netiek uzsvērta nepieciešamība pēc kāda īpaša galvaspilsētas statusa ar vienādiem nosacījumiem visām Eiropas valstīm, bet uzsvērts, ka jāņem vērā katras galvaspilsētas īpašās vajadzības. Tā kā ziņojums jau tika apstiprināts iepriekš notikušajā Pārvaldības komitejā, Eiropas valstu delegāti neizvērsa plašas diskusijas.

Kristīne Kūlīte,

LPS padomniece ārējo sakaru jautājumos