Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Covid-19: EK šomēnes izteiks priekšlikumu par digitālo zaļo caurlaidi ceļošanai

Avots: pexels.com

Laikā, kad Eiropas Savienības dalībvalstīs pret Covid-19 vakcinēti tikai vidēji 5% iedzīvotāju un vakcinācija nav obligāta, 1. martā Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen) paziņojusi, ka Eiropas Komisija martā nāks klajā ar likumdošanas priekšlikumu par digitālo zaļo caurlaidi ceļošanai.

Tiem, kas jau būs vakcinēti, šī caurlaide to apliecinās. Savukārt, ja persona nebūs vakcinēta, digitālā caurlaide ietvers Covid-19 testa rezultātus. Tāpat, ja cilvēks jau būs izslimojis Covid-19, tajā būs informācija par antivielām. “Digitālajai zaļajai caurlaidei būtu jāatvieglo eiropiešu dzīve,” piebilda fon der Leiena un papildināja, ka caurlaides mērķis ir pakāpeniski sniegt iespējas eiropiešiem droši pārvietoties Eiropas Savienībā vai ārpus tās darba vai tūrisma nolūkā. Ja viss noritēs, kā iecerēts, sistēmas ieviešana prasīs trīs mēnešus un digitālā zaļā caurlaide sāks darboties tieši pirms vasaras brīvdienām.

Eiropas Komisijas prezidentes ziņojums tviterī guva tūlītēju uzmanību, un tūkstošiem cilvēku nekavējās ar šo ziņu dalīties un to komentēt. Savu nostāju pauduši arī Eiropas Savienības dalībvalstu vadītāji. Piemēram, “nebūtiski braucieni” no un uz Beļģiju aizliegti līdz 1. aprīlim, un Beļģijas ārlietu ministre Sofija Vilmesa (Sophie Wilmès) atzīmē: “Kas attiecas uz Beļģiju, tad nevar runāt par vakcinācijas sasaiti ar brīvību pārvietoties Eiropā. Nediskriminācijas principa ievērošana ir jo īpaši būtiska, jo vakcinācija nav obligāta un vakcīnu pieejamība joprojām nav vispārēja.” S. Vilmesa, kas daudzus mēnešus Covid-19 pirmā viļņa laikā bija Beļģijas premjerministre un pati arī izslimojusi koronavīrusu, piebilda, ka ideja par standartizētu Eiropas sistēmu ar apkopotiem datiem par vakcināciju ir laba, taču patlaban šīs sistēmas mērķis ir neskaidrs.

Eiropas Savienības dalībvalstu viedokļi par šo jauno digitālo caurlaidi dalās. Vairākas dalībvalstis ir skeptiskas, arī Francija, kas uzskata, ka patlaban vēl ir pāragri runāt par šādu instrumentu, kurš varētu radīt pamatīgu nevienlīdzību. Savukārt Austrija un Grieķija cer uz ātru digitālās zaļās caurlaides ieviešanu, lai “izglābtu” šīs vasaras tūrisma sezonu.

Priekšlikums, kura mērķis ir pakāpeniski atjaunot pārvietošanās brīvību Eiropas Savienībā, tiks iesniegts 25. marta divdesmit septiņu valstu augstākā līmeņa sanāksmē. Diskusijas par šo iniciatīvu sākušās jau janvāra Eiropadomē, kad Eiropas Komisija saņēma uzdevumu koordinēt kritērijus un izveidot platformu, kas savienotu dalībvalstu dažādos risinājumus.

Jāatzīmē, ka Eiropas Komisija arī paziņojusi par vairāk nekā 20 miljonu ātro antigēna testu iepirkumu, kurus dalībvalstis saņems, sākot no nākamās nedēļas, kā arī izsludinājusi iepirkumu par vēl 550 miljoniem ātro testu un aicina dalībvalstis to izmantot un arī pašām iepirkt šos testus, ko varētu saņemt nākamajos mēnešos.

Tāpat, parādoties jaunām koronavīrusa mutācijām, Eiropas Savienība veltīs vismaz 200 miljonus eiro, lai palīdzētu dalībvalstīm palielināt ģenētiskās sekvencēšanas un notekūdeņu analizēšanas kapacitāti.