Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas Reģionu komitejas sanāksmē iepazīstina ar Covid-19 ietekmi uz Latvijas pašvaldību darbu

12. martā Eiropas Reģionu komitejas (RK) Renew Europe grupas rīkotajā sanāksmē Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā vadītājs Gints Kaminskis iepazīstināja kolēģus no Eiropas Savienības pašvaldībām ar Covid-19 ietekmi uz Latvijas pašvaldību darbu un budžetu.

Runājot par digitālo pārveidi, G. Kaminskis norādīja uz Covid-19 pozitīvo ietekmi. “Pašvaldību pakalpojumi arvien vairāk pieejami digitāli vai tiešsaistē. Taču vienlaikus tas rada arī nepieciešamību domāt par risinājumiem digitālajai pratībai noteiktām iedzīvotāju grupām, piemēram, senioriem,” uzsvēra Latvijas delegācijas vadītājs RK.

Turpinot informācijas tehnoloģiju tēmu, G. Kaminskis arī atklāja, ka patlaban pašvaldības sadarbībā ar valdību risina jautājumu par visu skolēnu nodrošināšanu ar datoriem ar nomas palīdzību. “Tas ir svarīgi, lai veicinātu sociālo kohēziju un garantētu skolēniem vienlīdzīgākas iespējas mācīties arī krīzes laikā, kad mācības klātienē nav iespējamas. Latvijas Pašvaldību savienība rosinājusi, ka primāri jāfokusējas uz mūsu nākotni – bērniem un jauniešiem – un jāizstrādā digitālie mācību materiāli. Arī pēc Covid-19 krīzes katram bērnam jābūt pieejai digitālajiem mācību materiāliem savā dzīvesvietā,” norādīja Gints Kaminskis. Viņš arī vērsa uzmanību uz šīs iniciatīvas saikni ar vienu no Eiropas Savienības prioritātēm, proti, digitālu Eiropu, uzsverot, ka Eiropas Savienības virzība uz digitālajiem mērķiem būs lēnāka, ja jaunajai paaudzei nebūs iespējas progresēt digitālajā ziņā. Lai palīdzētu Eiropai kļūt ne tikai digitālākai, bet arī zaļākai un ilgtspējīgākai, pēc nomas beigām datorus atjaunos vai pārveidos, nepieciešamības gadījumā ierīcēs izmantotos materiālus pārstrādās.

Latvijas delegācijas RK vadītājs vērsa sanāksmes dalībnieku uzmanību uz problēmu, ka, lai arī iedzīvotāji aicināti pēc iespējas strādāt no mājām, pašvaldībās ir liela daļa darbinieku, kas attālināti strādāt nevar. “Tie ir, piemēram, sociālo dienestu darbinieki, pašvaldības policisti un ugunsdzēsēji, kā arī darbinieki bērnudārzos. Taču vienlaikus šīs grupas netiek uztvertas kā Covid-19 “pirmajās līnijās” strādājošie un īpašu atbalstu no valdības nesaņem,” atklāja G. Kaminskis.

Gints Kaminskis Eiropas Reģionu komitejas locekļiem arī norādīja, ka, lai pilsētplānošana varētu virzīties uz priekšu arī Covid-19 pandēmijas laikā, pašvaldības risina jautājumu ar valdību, lai teritorijas plānošanas dokumentus varētu apspriest attālināti. “Patlaban teritorijas plānojumiem sabiedriskā apspriešana ir obligāta, un likums aizliedz tos apspriest attālināti. Arī šādas problēmas atrisinājums nepieciešams, lai nekavētu pašvaldību attīstību!” uzsvēra Latvijas delegācijas RK vadītājs.