Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS kļūs par jaunās Eiropas “Bauhaus” iniciatīvas partneri dzīves vides uzlabošanai pašvaldībās

Lai veicinātu iedzīvotāju dzīves kvalitāti un ēku renovāciju, Latvijas Pašvaldību savienība iesniegusi Eiropas Komisijai pieteikumu, lai kļūtu par vienu no jaunās Eiropas “Bauhaus” iniciatīvas partneriem.

Jaunā Eiropas “Bauhaus” iniciatīva aptver Eiropas zaļo kursu apvienojumā ar ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem, lai veicinātu iedzīvotāju iesaisti un kopā ar ekspertiem, uzņēmējiem un institūcijām kopīgi veidotu ilgtspējīgus risinājumus un padarītu mūsu dzīves telpu pieejamāku. Šī iniciatīva paredz, ka zinātne un tehnoloģijas apvienojas ar kultūru un mākslu, vides un digitālie izaicinājumi kļūst par iespēju labākai dzīvei, savukārt inovatīvi risinājumi sniedz rosmi risināt sarežģītas problēmas sabiedrībā. Iniciatīvas iecere ir veidot dizaina kustību, apvienojot trīs elementus: ilgtspēja (ietverot apriti), pieredzes kvalitāte (ietverot estētiku) un iekļaušana (ietverot pieejamību), kam pamatā jaunrade un atraktīvi risinājumi klimata pārmaiņu novēršanai.

Savukārt 18. martā Eiropas Reģionu komitejas plenārsēdē debatēs par “Renovācijas vilni” un “Bauhaus” iniciatīvu Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā locekle Inga Bērziņa pievērsa uzmanību jautājumam par tādu ēku renovāciju un energoefektivitāti, kas pakļautas ar kultūrvēsturisko ainavu saistītiem vai vēsturiskiem ierobežojumiem. “Šajā gadījumā ietaupījumi nebūs tik ievērojami, taču arī šādās ēkās iespējams izmantot atjaunojamos enerģijas avotus, respektējot tām izvirzītās prasības. Tāpat vēlētos aicināt šo jautājumu padarīt par vienu no jaunās Eiropas “Bauhaus” iniciatīvas stūrakmeņiem. Kultūras mantojums ir šīs iniciatīvas neatņemama dimensija, kurā būtu jāņem vērā mūsu pašvaldību pašreizējais veidols un vēsturiskais raksturs,” pauda Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja.

I. Bērziņa arī minēja vairākas “Bauhaus” iniciatīvas Kuldīgā, piemēram, koka logu atjaunošanu ar iedzīvotāju iesaisti, kur pašvaldība finansē krāsu, ķiti un piedāvā Restaurācijas centra telpas. Tāpat saistībā ar Kuldīgas vecpilsētas pieteikumu UNESCO Pasaules mantojuma sarakstam pašvaldība noteikusi stingras prasības ēku atjaunošanai ar dabīgiem materiāliem un tradicionālām metodēm, taču ilgtspējīgāku rezultātu. Šīm iecerēm pašvaldība nodrošina 50% līdzfinansējumu.

Eiropas Reģionu komiteja marta plenārsesijā uzsāka sadarbību ar Eiropas Komisiju, lai paātrinātu Eiropas Savienības ēku kapitālo remontu un dekarbonizāciju un ar Eiropas Savienības “Renovācijas viļņa” un jaunās Eiropas “Bauhaus” iniciatīvas starpniecību veidotu mūsu teritorijas labākas, tai skaitā reģenerējot ēkas.

Runājot par ēku renovāciju, kas ir viena no Eiropas zaļā kursa prioritātēm, Eiropas Savienības enerģētikas komisāre Kadri Simsone (Kadri Simson) uzsvēra: “Šodien mums ir iespēja atjaunot savu ekonomiku, vienlaikus vēl vairāk virzot tīras enerģijas centienus. Komisija turpinās piedāvāt dažādus atbalsta un tehniskās palīdzības veidus pašvaldībām, lai tās varētu sadarboties ar sabiedrību un ieviest “Renovācijas vilni”. Es priecājos redzēt, ka Mēru pakts klimata neitralitātes ziņā kļūst vēl iekļaujošāks, pieejamāks un vērienīgāks.”