Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Uzsākts jauns periods EP Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresā

23. un 24. martā attālinātā vidē norisinājās Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa (turpmāk tekstā – Kongress) nu jau 40. plenārsēde, ar kuru tika uzsākts jauns Kongresa darbības periods. Latviju Kongresā pārstāvēja LPS priekšsēdis un Auces novada domes deputāts Gints Kaminskis, Kārsavas novada domes priekšsēdētāja Ināra Silicka un Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.

Kongresa 40. plenārsēdes pirmā daļa norisinājās divas dienas un iezīmējās ar jauna perioda uzsākšanos, Eiropas valstu delegātiem balsojot attālināti un ievēlot jaunu Kongresa prezidentu, pašvaldību palātu un komiteju priekšsēdētājus, kā arī viņu vietniekus. Par Kongresa prezidentu tika ievēlēts nīderlandietis Leendert Verbeek, kurš savā pirmajā prezidenta uzrunā teica: "Mums jābūt blakus saviem iedzīvotājiem, jāaizsargā viņu cilvēktiesības un pilsoniskās tiesības, jāsaglabā demokrātija, cik iespējams, jāgarantē drošība un jāpiedāvā veselīgas un ekonomiskas nākotnes izredzes." Kongresā Leendert Verbeek savu darbu uzsācis jau 2010. gadā kā delegāts, kopš 2016. gada ar labiem panākumiem vadījis Monitoringa komiteju.

Par Vietējo pašvaldību palātas priekšsēdētāju tika ievēlēts vācietis Bernd Vöhringer, bet par Reģionu palātas priekšsēdētāju – austrietis Harald Sonderegger. Savukārt Monitoringa komiteju turpmāk vadīs bijusī Kongresa prezidente austriete Gudrun Mosler-Törnström, Aktuālo jautājumu komiteju – zviedrs Thomas Andersson, bet Pārvaldības komiteju – Jelena Drenjanin no Zviedrijas Vietējo pašvaldību un reģionu asociācijas.

Bez vēlēšanām plenārsēdē tika diskutēts arī par Kongresa prioritātēm no šā gada līdz 2026. gadam, Kongresa budžetu 2022.–2023. gadā, kā arī par to, kā ievērot Eiropas vietējo pašvaldību hartu lielās krīzes situācijās.

Interesanta saruna notika ar Vācijas Eiropas lietu ministru Michael Roth, kurš, pārstāvot Vācijas prezidentūru EP Ministru komitejā, savā uzrunā uzsvēra, cik svarīgi ir nodrošināt EP vērtības, ņemot vērā pieaugošo centralizāciju un cilvēktiesību pārkāpumus, tostarp minoritāšu grupu tiesības. "Neviena valsts nevar izmantot kultūru vai tradīcijas kā ieganstu cilvēktiesību pārkāpšanai," viņš piebilda.