Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā pārstāvis kļuvis par jaunā Mēru pakta nacionālo vēstnieku

Foto: “Zilā lode”, ko 1972. gadā fotografējusi misijas “Apollo 17” ekipāža

21. aprīlī Eiropas Komisija un Eiropas Reģionu komiteja (RK) atklāja Eiropas Mēru pakta Nacionālo vēstnieku palātu, kurā Latvijas delegāciju RK pārstāv Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš.

“Mana misija Latvijā un citur ir īstenot principu “energoefektivitāte vispirms”. Virzoties uz tīrākiem enerģijas nesējiem, Eiropas Savienība kopumā patērēs mazāk enerģijas, aizvien lielākā mērā izmantos vietējos atjaunīgos resursus un pakāpeniski dažādos enerģijas importu. Šie enerģijas ietaupījumi, diversifikācija un vietējā enerģijas ražošana – tas palīdzēs padarīt Eiropas ekonomiku noturīgāku, un tie ir Mēru pakta mērķi, kuru īstenošanu var veicināt mūsu pašvaldības,” savā uzrunā atklāšanas ceremonijā norādīja G. Ansiņš, kurš arī sagatavojis RK atzinumu par ES Energosistēmas integrācijas stratēģiju. Viņš arī vērsa uzmanību uz Liepājas piemēru, kurā ar Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu tiek attīstīta tāda sabiedriskā transporta infrastruktūra, kas veido pilsētu mūsdienīgu un videi draudzīgu – ar ievērojami mazāku trokšņa un gaisa piesārņojumu.

Nepieciešamību dalīties labās prakses piemēros un iedrošināt rīkoties arī citus savā uzrunā auditorijai uzsvēra RK prezidents Apostols Dzidzikosts (Apostolos Tzitzikostas), aicinot īstenot projektus, kas maina cilvēku ikdienu un mūsu planētu. “Eiropas zaļā kursa panākumi atkarīgi no tā, cik daudz rīcības iespēju tiks dots pašvaldībām. Eiropas Savienībai mēs esam vajadzīgi. Kā Mēru pakta vēstniekiem mums jāveido sadarbība starp Briseli un mūsu pašvaldībām. Ja nacionālās valdības neieklausās mūsos, tās neņem vērā nevis mūsu, bet gan mūsu iedzīvotāju vajadzības,” uzsvēra RK prezidents.

Mēru pakts ir pasaulē lielākā iniciatīva klimata un enerģētikas jomā, tā vieno vairāk nekā 10 000 pašvaldību 61 valstī. Tās, gatavojot un īstenojot enerģētikas un klimata plānus, vēlas ierobežot temperatūras pieaugumu 1,5°C robežās saskaņā ar Parīzes nolīgumā klimata pārmaiņu jomā panākto vienošanos. Mēru pakta iniciatīva aprīlī piedzīvojusi vēsturiskas pārmaiņas, pastiprinot savu lomu un pielāgojoties Eiropas Savienības mērķim sasniegt klimatisko neitralitāti līdz 2050. gadam. Šā jaunā mērķa sasniegšanā nozīmīga loma būs nacionālajiem vēstniekiem – pa vienam no katras Eiropas Savienības dalībvalsts –, kuri atbalstīs un stiprinās šo iniciatīvu savās dalībvalstīs sadarbībā ar Eiropas Komisiju, Mēru pakta biroju, RK un nacionālajām vietējo un reģionālo pašvaldību apvienībām.

Latvijas Pašvaldību savienība sadarbībā ar Eiropas Mēru pakta biroju 12. maijā, “Zaļajā dienā”, rīkos vebināru Latvijas pašvaldību pārstāvjiem “Tava pasaule: Mēru pakts taisnīgākai, klimatneitrālai Eiropai”, lai skaidrotu jaunos mērķus klimata un enerģētikas jomā, kā arī piedāvātu iepazīties ar interesantākajiem pašvaldību piemēriem šo mērķu īstenošanā ikdienā. Vairāk informācijas par pasākumu drīzumā Latvijas Pašvaldību savienības vietnē.

Papildu informācija par Eiropas Mēru pakta Nacionālo vēstnieku palātu Eiropas Reģionu komitejas lapā.