Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldības jaunās Eiropas “Bauhaus” iniciatīvas centrā: izsludināta pieteikšanās balvām

22. aprīlī notikušajā Eiropas Reģionu komitejas (RK) Sociālās politikas, izglītības, nodarbinātības, pētniecības un kultūras (SEDEC) komisijas sēdē diskusijā par jauno Eiropas “Bauhaus” iniciatīvu politiķi un Eiropas Komisijas pārstāvji uzsvēra pašvaldību un iedzīvotāju iesaistīšanas nozīmi kopīgā Eiropas jaunatklāšanā un pārveidē.

Savā uzrunā sanāksmes dalībniekiem Latvijas delegācijas RK locekle Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa atsaucās uz Eiropas Komisijas kohēzijas un reformu komisāres Elīzas Ferreiras (Elisa Ferreira) teikto, ka pieejamība ir jo īpaši svarīga jaunās Eiropas “Bauhaus” iniciatīvas kontekstā, aktivitātēm katrā vietā atspoguļojot tās konkrētās vajadzības un vīziju. “Šis viedoklis ļoti sinhronizējas ar “Bauhaus” iniciatīvu, ko īstenojam Kuldīgā – ēku pamatkonstrukciju, fasāžu un koka logu ilgtspējīgu atjaunošanu, ko īsteno mūsu iedzīvotāji, bet pašvaldība šīs aktivitātes līdzfinansē un nodrošina Restaurācijas centra pieejamību,” norādīja I. Bērziņa, piebilstot, ka Kuldīga jau 2013. gadā saņēma Eiropas mantojuma “Europa Nostra” balvu par īstenotajām aktivitātēm koka ēku saglabāšanai Kuldīgas vecpilsētā.

Savukārt vēsturiskā mantojuma tīkla “Europa Nostra” ģenerālsekretāre Sneška Kveidvlīga-Mihailoviča (Sneška Quaedvlieg-Mihailović) uzsvēra, ka Eiropas zaļā kursa centrā jābūt arī kultūras mantojumam un mūsu dzīves kultūras fundamentālai pārveidošanai, ko iespējams panākt, šajās pārmaiņās iesaistoties. “Beidzot mēs runājam par skaistumu! Mūsu pilsētās ir daudz kultūras mantojuma, un pašvaldību pārstāvji ir nozīmīgi sabiedrotie. Mums nevajadzētu koncentrēties tikai uz lielajām pilsētām un urbāno teritoriju, bet vajadzētu atmodināt uzticību lauku videi. Varam tik daudz mācīties no tradicionālās arhitektūras un tradicionālajiem materiāliem!” klāstīja “Europa Nostra” ģenerālsekretāre.

Vienlaikus Eiropas Parlamenta deputāts Markoss Ross Sempere (Marcos Ros Sempere) norādīja, ka “Bauhaus” nenozīmē tikai ēku pārveidi: “Tas ir arī par visa veida sociālo telpu, apkaimēm, interjera dizainu. Tam jābūt kultūras projektam ar sociālajām un kultūras vērtībām, lai veicinātu ilgtspējīgu dzīvesveidu, un tā mērķauditorijai jābūt iedzīvotājiem. Mēs paļaujamies uz aktīvu pilsoņu līdzdalību iniciatīvas īstenošanā!”

Latvijas Pašvaldību savienība, kas ir viena no jaunās Eiropas “Bauhaus” partneriem, aicina Latvijas pašvaldības parādīt eiropiešiem, cik skaistas, ilgtspējīgas un iekļaujošas ir mūsu pašvaldības, un līdz 31. maijam iesniegt savus pieteikumus Eiropas Komisijas izsludinātās jaunās Eiropas “Bauhaus” iniciatīvas balvām! Pieteikumus var iesniegt desmit kategorijās par jau īstenotajiem projektiem (New European Bauhaus Awards) vai jauniešu iniciatīvām (New European Bauhaus Rising Stars): “Tehnika, materiāli un procesi būvniecībai un projektēšanai”, “Ēkas, kas atjaunotas, ievērojot apriti”, “Risinājumi apbūvētas vides un dabas kopīgai attīstībai”, “Atjaunotas pilsētas un lauku teritorijas”, “Produkti un dzīves stils”, “Saglabāts un pārveidots kultūras mantojums”, “No jauna radītas vietas, kur tikties un dalīties”, “Kultūras, mākslas un kopienu mobilizācija”, “Modulāri, pielāgojami un mobili dzīves risinājumi” un “Starpnozaru izglītības modeļi”.

Katras kategorijas uzvarētājs saņems 30 000 eiro īstenoto projektu sadaļā vai 15 000 eiro jauniešu iniciatīvu sadaļā.

Papildu informāciju par jaunās Eiropas “Bauhaus” iniciatīvas 2021. gada balvām atradīsiet iniciatīvas mājaslapā.