Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

CLRAE Monitoringa komitejā skata Cilvēktiesību rokasgrāmatu vietējām un reģionālajām pašvaldībām

28. aprīlī notika Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa (CLRAE) Monitoringa komitejas kārtējā sēde, kurā piedalījās arī LPS priekšsēdis Gints Kaminskis. Komitejā tika skatīti vairāki ziņojumi par Eiropas vietējo pašvaldību hartas ievērošanu Eiropas valstīs, bet īpaši noderīga pašvaldību darbā varētu būt Cilvēktiesību rokasgrāmata vietējām un reģionālajām pašvaldībām. Monitoringa komitejas pārstāvji tika iepazīstināti ar nu jau trešā rokasgrāmatas sējuma projektu, kas veltīts videi un ilgtspējīgai attīstībai.

CLRAE darbs pie cilvēktiesību rokasgrāmatas tika uzsākts 2017. gadā, un pirmo sējumu, kas tika veltīts cīņai pret diskrimināciju, izdeva 2019. gadā. Otrais sējums tika izdots pavisam nesen, šāgada februārī, un tika veltīts sociālajām tiesībām. Monitoringa komitejas pārstāvju darbs te nebeidzas, un jau 28. aprīlī komitejas sanāksmē skatīja trešā sējuma projektu, kas pagaidām publiski nav pieejams, jo vēl gaida apstiprināšanu CLRAE plenārsēdē, kas plānota šāgada jūnijā.

Cilvēktiesību rokasgrāmatas vietējām un reģionālajām pašvaldībām trešais sējums veltīts tiesībām, kas saistītas ar vidi un ilgtspējību, jo droša un veselīga vide ir jebkura veida tiesību izmantošanas priekšnoteikums. Rokasgrāmata sastāv no piecām nodaļām:

* 1. nodaļā “Ievads” un 2. nodaļā “Uz cilvēktiesībām balstīta pieeja un vide” tiek skaidrots, kāpēc ar vidi saistītā cilvēktiesību aizsardzība skar Eiropas pašvaldības;

* 3. nodaļā “Galvenie izaicinājumi” uzskaitīti tādi izaicinājumi kā pieredzes un zināšanu trūkums, pieeja finansējumam, izaicinājumi, kas saistīti ar visu sabiedrības daļu iekļaušanu, u. c.;

* 4. nodaļā “Labās prakses piemēri” aplūkoti veiksmīgākie piemēri vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības veicināšanā (balstīti uz cilvēktiesībām orientētā pieejā), ko īstenojušas Eiropas Padomes dalībvalstu pašvaldības;

* 5. nodaļā “Ieteikumi” izklāstīti praktiski ieteikumi pašvaldībām vides politikas veidošanai, kas balstīti uz rokasgrāmatā aprakstītās labās prakses piemēriem un to analīzi.

Monitoringa komitejas darbs pie rokasgrāmatas izstrādes turpināsies līdz maija beigām, kam sekos apstiprināšana CLRAE plenārsēdē jūnijā.