Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS rīkotā starptautiskā vebinārā stāsti par jaunatni, klimatu un vietējās politikas veidošanu

15. jūnijā Latvijas Pašvaldību savienībā attālināti norisinājās starptautisks vebinārs “Jaunatne. Klimats. Vietējā politika. Kādēļ un kādēļ gan ne?”, kas tika rīkots kā Eiropas Klimata pakta satelītpasākums un jaunās Eiropas Bauhaus iniciatīvas pasākums.

Pasākuma atklāšanā Eiropas klimata pakta vēstnieks Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš norādīja, ka vebināram izvēlētas divas tēmas – Eiropas klimata pakts un jaunā Eiropas Bauhaus iniciatīva –, jo šie abi elementi ir būtiski, veidojot mūsu ikdienas dzīvi un politisko darba kārtību. “Esmu nesen kļuvis par Eiropas klimata pakta vēstnieku, pievienojoties Eiropas Komisijas iniciatīvai, kas paredz aktīvu sabiedrības iesaisti zaļākas Eiropas veidošanā. Jūs varētu man uzdot jautājumu, kāpēc es to daru, kāpēc iesaistos vides un klimata aktivitātēs. Un es jums varētu atbildēt: kādēļ gan ne? Būtiski saprast, ka mans politiķa darbs ir ļoti nozīmīgs, lai “iedegtu Eiropā zaļo gaismu”. Kādēļ gan lai mēs kopā nepadarītu mūsu pašvaldības ilgtspējīgākas un skaistākas!” aicināja G. Ansiņš.

Savukārt Lietuvas Pašvaldību asociācijas prezidents Eiropas mēru pakta vēstnieks no Lietuvas Mindaugs Sinkevičs uzsvēra jauniešu nozīmi pašvaldību veidošanā: “Ja jauniešiem ir idejas, bet pašvaldības gatavas tās patiešām uzklausīt, tad jaunieši var kļūt par virzītājspēku modernu pašvaldību veidošanā. Mūsdienu jaunieši sajūt klimata pārmaiņu ietekmi un ir tie, kam jārīkojas, lai padarītu nākotni labāku. Klimata pārmaiņas nav nākotnes jautājums, tās jau notiek. Jaunieši visā pasaulē nav pasīvi upuri, bet aktīvi rīkojas klimata pārmaiņu novēršanai,” uzsvēra M. Sinkevičs.

Eiropas Parlamenta deputāte no Latvijas Prof. Dr. oec. Inese Vaidere iepazīstināja ar savu redzējumu par to, vai klimata politika tagad ir jebkuras politikas pamats un kāda ir jauniešu loma, politikas darba kārtības veidošanā. Eiropas Parlamenta deputāte arī atklāja, ka vebinārā apskatītie jautājumi – jaunieši un ilgtspējīgs dzīvesveids – viņai ir īpaši tuvi. “Eiropas zaļais kurss nav “Briseles izdomājums”, jo vērienīgu rīcību klimata pārmaiņu mazināšanā pieprasa iedzīvotāji. 90% eiropiešu uzskata klimata pārmaiņas par nopietnu iemeslu bažām. Zaļais kurss vajadzīgs ne tikai emisiju samazināšanai, bet arī cilvēku veselībai. Tādēļ mums, likumdevējiem, ir skaidrs: zaļo kursu varēsim realizēt tikai tad, ja aptversim jebkuru jomu un šajā procesā iesaistīsies ikviens. Šeit, protams, jaunatnei ir vislielākā loma,” norādīja I. Vaidere.

Vebināru vadīja Lietuvas Jonišķu pašvaldības mēra vietniece Vaida Aleknavičiene. Tāpat seminārā Dr. arch. Antra Viļuma no Rīgas Tehniskās universitātes pastāstīja, kā padarīt mūsu pašvaldības labākas, iesaistot jauniešus un īstenojot aktivitātes jaunās Eiropas Bauhaus iniciatīvas kontekstā.

Pasākumā arī varēja uzzināt stāstus no Lietuvas, Gruzijas un Ukrainas par jauniešu iesaisti vides aktivitātēs un vietējās politikas veidošanā. Mūsu valsts pieredzē dalījās Talsu novada Bērnu un jauniešu centra jaunatnes lietu speciāliste Dana Šteinberga un Valmieras pilsētas domes sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā Līga Bieziņa, kuras pastāstīja par jauniešu drosmi un vēlmi ietekmēt gan tagadni, gan nākotni, kā arī par ekoskolu sadarbību ar pašvaldībām.

Epiloga vietā LPS piedāvāja noskatīties Latvijas Pašvaldību savienības veidoto mākslas un mūzikas video par dabas tēmu, kura tapšanā piedalījušies bērni un jaunieši no Latvijas, Gruzijas un Ukrainas.

Pasākumu rīkoja Latvijas Pašvaldību savienība sadarbībā ar Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padomi, PLATFORMU un Lietuvas Pašvaldību asociāciju.

Pasākuma ierakstu varat noskatīties LPS YouTube kanālā.

Darba kārtība "Jaunatne. Klimats. Vietējā politika. Kādēļ un kādēļ gan ne?"
Eiropas Jaunatnes galvaspilsēta 2021: Klaipēda
RTU. Jaunieši. Bauhaus.
Jauniešu iesaiste Talsos.
Valmiera un ekoskolas