Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas delegācijas RK loceklis Konferences par Eiropas nākotni delegācijā

19. jūnijā notikušajā Konferences par Eiropas nākotni inaugurācijas Plenārsēdē Eiropas Reģionu komitejas (RK) delegācijā piedalījās Rīgas domes deputāts Dainis Turlais, izmantojot iespēju stiprināt pašvaldību lomu Eiropas nākotnes veidošanā.

Eiropas Reģionu komitejas prezidents Apostols Dzidzikosts (Apostolos Tzitzikostas), kurš vada RK delegāciju, savā uzrunā vērsa uzmanību, ka, pateicoties Eiropas Savienībai, mēs varam patērēt augstākas kvalitātes preces, ārstēties labāk aprīkotās slimnīcās vai izmantot digitālus pakalpojumus. “Taču, ja jūs pajautāsiet Eiropas iedzīvotājam, vai viņš jūt, kā Eiropas Savienība iesaistīta tā ikdienas dzīves veidošanā, vai jūs domājat, ka saņemsiet pareizo atbildi? Baidos, ka ne. Vai tā ir iedzīvotāju vaina? Protams, ka ne. Tas nozīmē, ka esam kaut ko izdarījuši nepareizi. Un tas mums šajā Konferencē jādara: jāklausās, jāveido patiess dialogs un jākoncentrējas uz iedzīvotāju reālajām vajadzībām,” uzsvēra RK prezidents.

Arī Latvijas delegācijas RK loceklis un RK pārstāvis Konferences Plenārsēdē Dainis Turlais pauda viedokli, ka Eiropas Savienība izveidota de jure, bet faktiski tā ir attīstības stadijā gan dažādo politiku, gan saimnieciskajās un drošības jomās. “Eiropas Savienības pilsoņi vēl nav izpratuši Lisabonas līguma jēgu, izbaudījuši tā spēku un ietekmi, bet tagad tiem piedāvā veidot citu, labāku Eiropu. Ja Konferences mērķis ir vīzija par jaunu Eiropas Savienību, tad Konferencei jāatbild uz šo izaicinājumu, meklējot no 500 miljonu Eiropas Savienības pilsoņu vidus jaunus Eiropas Savienības vadītājus, kuriem ir reālas, īstenojamas idejas, zināšanas un izpratne par jaunu Eiropas valstu savienību, ņemot vērā Eiropas Savienības ievērojamo dažādību,” akcentēja D. Turlais un norādīja, ka Eiropas Savienība var eksistēt tikai kā vienota savienība.

Vienotības ideju savā uzrunā akcentēja arī Eiropas Parlamenta viceprezidents Otmārs Karass (Othmar Karas), atgādinot par Robēra Šumana 1950. gadā teikto runu, kurā viņš aicināja skatīt nākotnes izaicinājumus solidaritātes gaismā: “Šī Konference nav mārketinga triks. Tā ir vajadzīga! Mums jābūt zaļākiem, iekļaujošākiem, politiskākiem, vienotākiem. Mums kopā ar Eiropas pilsoņiem, kas dzīvo un iestājas par Eiropu, jādod iespēja to mainīt. Šis vairākums jāatspoguļo arī Eiropas vēlēšanās.”

Konference par Eiropas nākotni ir pilsoņu vadītu debašu un diskusiju virkne, kas dos cilvēkiem no visas Eiropas iespēju dalīties ar idejām, lai kopīgi veidotu nākotni un atjaunotu iedzīvotāju uzticēšanos Eiropas projektam. RK delegāciju veido 30 Eiropas Reģionu komitejas locekļi, lai Konferencē darītu zināmu vietējo un reģionālo pašvaldību iedzīvotāju viedokli un prioritātes.

Konferences par Eiropas nākotni Plenārsēdi veido Eiropas Parlamenta, Padomes, Eiropas Komisijas, nacionālo parlamentu, Eiropas Pilsoņu grupu, Eiropas Jauniešu foruma, Eiropas Reģionu komitejas, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas, kā arī sociālo partneru un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji. Norisināsies vēl piecas Plenārsēdes, un nākamā plānota 22.–23. oktobrī.

Ikviens interesents Konferences digitālajā platformā var uzzināt par tiešsaistes un savā valstī plānotajiem pasākumiem, pieteikt savu organizēto pasākumu, kā arī dalīties ar idejām par dažādiem tematiem, sākot no vides līdz pat veselībai.