Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas delegācija RK iepazīstina ar priekšlikumiem Konferences par Eiropas nākotni plenārsesijai

19. oktobra Eiropas Reģionu komitejas (RK) “Renew Europe” politiskās grupas delegācijas Konferencē par Eiropas nākotni sanāksmē Latvijas delegācijas RK vadītāja vietnieks Dainis Turlais iepazīstināja ar priekšlikumiem par Eiropas prioritātēm nākotnē pašvaldību kontekstā.

D. Turlā trīs galvenie priekšlikumi saistījās ar Eiropas demokrātijas un pašvaldību lomu stiprināšanu politikas veidošanā nacionālā un Eiropas līmenī. “Mums vissvarīgākais ir attīstīt Eiropas Savienībā pašvaldības. Lai to panāktu, Eiropas Reģionu komitejai vēl vairāk jāpalielina sava ietekme. Viens no veidiem, kā to izdarīt, ir panākt lielāku ietekmi uz komisāru, kas atbildīgs par kohēzijas politiku, kuras mērķi joprojām nav sasniegti. Kohēzijas komisārs pirms tā iecelšanas būtu jāuzklausa RK,” norādīja Turlais.

Viņš tāpat ierosināja, ka Eiropas Savienībai nākotnē vajadzīgs par pašvaldību jautājumiem atbildīgs komisārs, kura kandidatūru virzītu RK. Tas nepastarpināti radītu Eiropas Savienības un pašvaldību mijiedarbību, veidojot labāku izpratni par pašvaldībām svarīgiem jautājumiem, vienlaikus domājot par mūsu iedzīvotājiem un Eiropas Savienības attīstību kopumā. Tas arī RK būtu būtisks papildspēks, lai pašvaldību intereses tiktu ņemtas vērā ES, jo tieši pašvaldības ir tās, kas ir vistuvāk pilsoņiem.

Latvijas delegācijas RK vadītāja vietnieks arī uzsvēra, ka dažādība Eiropā kultūras ziņā ir bagātība, taču dažādība ekonomiskajā ziņā tāda nav, un par to nedrīkstam aizmirst, jo vienas teritorijas attīstība ietekmē visas ES attīstību. Tāpēc, lai panāktu straujāku konverģenci, jāmaina investīciju stratēģija, identificējot labāko iegūstamo ieguldījumu.

Turlais tāpat norādīja, ka Eiropas Komisijas priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas 2021. gada septembra Runā par stāvokli Savienībā atslēgvārds bija „dvēsele”. Savā runā Leienas kundze atsaucās uz „Eiropas integrācijas projekta arhitektu” Robēru Šūmanu, kurš pagājušajā gadsimtā teicis, ka: Eiropai vajadzīga dvēsele, ideāls un politiskā griba kalpot šim ideālam”. Tāpēc mēs, veidojot nākotnes Eiropas projektu, nedrīkstam aizmirst par nevienas sabiedrības grupas interesēm un vajadzībām. Eiropas Savienības nākotnes likumdošanā būtu jāiekļauj un jāaizsargā nevis vienas fundamentālās tiesības, bet gan divas – ne tikai cilvēktiesības, bet arī vietējās un reģionālās pašvaldības tiesības, kas ir attiecīgo teritoriālo kopienu tiesības, kam ir fundamentālo tiesību raksturs.

Sanāksmē apspriestie priekšlikumi veidos Eiropas Reģionu komitejas pozīciju Konferences par Eiropas nākotni 22. – 23. oktobra plenārsesijai. Savukārt Daiņa Turlā paustie ierosinājumi veidojušies, ņemot vērā Latvijas Pašvaldību savienības 28. septembrī rīkotajā diskusijā “Pašvaldības un Eiropas demokrātija: daudzveidībā patiesi vienoti?” paustās idejas. Šajā diskusijā piedalījās Latvijas delegācijas RK pārstāvji – Gints Kaminskis, Dainis Turlais, Inga Bērziņa, Gunārs Ansiņš un Sergejs Maksimovs. Tāpat ar saviem priekšlikumiem dalījās  vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomnieks pašvaldību un reģionālās attīstības jautājumos Madars Lasmanis, Latvijas Pašvaldību savienības vecākais padomnieks Dr. phys., Dr. oec. Māris Pūķis, Finanšu ministrijas ES fondu Stratēģijas departamenta direktors Edgars Šadris un Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes vadošā pētniece Agnese Rusakova.

Konference par Eiropas nākotni ir pirmreizējs un apjomīgs projekts, kura ietvaros Eiropas Parlaments, Padome un Eiropas Komisija līdz 2022. gada pavasarim uzklausīs iedzīvotāju priekšlikumus par Eiropas problēmām un prioritātēm. Konferences mērķis ir veidot patiesu dialogu un koncentrēties uz iedzīvotāju patiesajām vajadzībām.

Piedāvājam arī iepazīties ar Latvijas Pašvaldību savienības 28. septembrī rīkotās diskusijas “Pašvaldības un Eiropas demokrātija: daudzveidībā patiesi vienoti?” ietvaros rādītajām prezentācijām. Diskusijas video ierakstu varat noskatīties LPS tīmekļa vietnē.

Māris Pūķis, LPS. "ES un pašvaldības - vienotība un daudzveidība daudzlīmeņu pārvaldībā."
Edgars Šadris. FM. "ES kohēzijas politika. Pagātnes secinājumi nākotnei: kādi ieguvumi Latvijas pašvaldībām."
Agnese Rusakova, LU. "Cilvēks - izpratne - Eiropa."