Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldības aicinātas pieteikties ES misijai “100 klimatneitrālas un viedas pilsētas līdz 2030. gadam”

Foto: pexels.com

Pašvaldības līdz 31. janvāra plkst. 18:00 aicinātas pieteikties piedalīties Eiropas Savienības misijā “100 klimatneitrālas un viedas pilsētas līdz 2030. gadam”.

Eiropas Savienības (ES) misijas ir jauns veids, kā strādāt un rast konkrētus risinājumus būtiskākajiem izaicinājumiem Eiropā, lai tos atrisinātu līdz 2030. gadam. Tās tiek īstenotas pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis Eiropa” ietvaros un tieši saistītas ar ES prioritātēm un iniciatīvām, piemēram, jauno Eiropas Bauhaus iniciatīvu, digitālajiem risinājumiem un ES Klimatadaptācijas stratēģiju. Patlaban uzsāktas 5 misijas, kas balstās pētniecībā un inovācijās, taču to rastie risinājumi būs jāīsteno konkrētās vietās, proti, pašvaldībās. Arī 100 klimatneitrālu pilsētu misija cieši saistīta ar Bauhaus iniciatīvu.

Pašvaldību dalība misijā paredz konkrētai pilsētai paredzēta plāna izstrādi, lai ne tikai īstenotu atsevišķus projektus klimata jomā, bet vienotu mērķi caur inovatīvu pilsētas pārvaldību, investīciju plānu un pārraudzību. Finansējums paredzēts no dažādām ES finansētām programmām, kas saistītas ar izpēti un inovācijām, Eiropas Investīciju banka, privātie investori. Dalība misijā (“mission label”) var palīdzēt pilsētai iegūt finansējumu citās programmās. Dalībai misijā var pieteikties pilsētas, kurās dzīvo vismaz 10 000 iedzīvotāju.

Iedrošinājumam Eiropas Komisijas pārstāvji norādījuši, ka dalībai misijā tiks izvēlētas ne tikai vislabāk gatavās pilsētas īstenot šo mērķi, bet arī tādas, kurām ir ambīcijas to sasniegt, jo izvēles kritērijos ietilpst arī tādi nosacījumi kā pilsētu dažādība un ģeogrāfiskais līdzsvars, lai šīs 100 pilsētas pārstāvētu visu, ne tikai daļu Eiropas Savienības dalībvalstu.

Lai pašvaldībām palīdzētu sagatavoties pieteikuma sagatavošanai, Eiropas Komisija aicina noskatīties trīs vebinārus: par pieteikuma formas pirmo daļu, otro daļu un trešo daļu.

Vairāk informācijas par šo misiju atradīsiet Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē, kā arī varat noskatīties video no info sesijas. Papildu informāciju uzzināsiet arī Eiropas Komisijas 19. janvārī attālināti rīkotajā info dienā.