Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Iepazīstina ar jaunu rīku pašvaldību sasniegumu mērīšanai ilgtspējas kontekstā

Foto: pexels.com

3. novembrī norisinājās Latvijas Pašvaldību savienības rīkotā diskusija “Attīstība nav iespējama bez plānošanas. Jauns rīks pašvaldību sasniegumu mērīšanai ilgtspējas kontekstā.” Tajā Latvijas Universitātes pētnieki iepazīstināja ar jaunu vadības rīku, kas piemērojams pašvaldības sasniegumu mērīšanai tieši globālās ilgtspējas kontekstā, izmantojot sešus rādītājus.

Attīstība nav iespējama bez plānošanas. Tāpēc, uzlabojot pasaulē atzītu un visos varas līmeņos labi izskaidrotu rādītāju, piemēram, ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu, izpildi savā teritorijā, pašvaldības politiķi vienlaikus iegūst svarīgus argumentus, lai veidotu ilgtspējīgas attīstības plānus un turpinātu vietējo problēmu risināšanu. Lai šāds praktiskās vadības uzdevums būtu īstenojams, nepieciešams mērīt un novērtēt notiekošās pārmaiņas – sasniegumus un trūkumus. Taču globālā un nacionālā mērogā lietojamie ietekmes vai veikuma rādītāji nav piemēroti situācijas novērtēšanai vietējā mērogā.

Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes asociētais profesors Dr. phys., Dr. oec. Māris Pūķis uzsvēra, ka ir divi paņēmieni, kā var sasniegt globālus vai Eiropas līmeņa mērķis: “Viens variants – mēs tiekamies Apvienoto Nāciju Organizācijā vai Briselē, nosakām uzdevumus, saplānojam, kas kuram jādara, iesniedzam direktīvas no augšas uz leju un tad pašvaldība saņem uzdevumu izstrādāt savu plānu vai kaut ko izpildīt. Otrs variants ir, ka tiek noteikti mērķi, šiem mērķiem ir vai nav lielāks vai mazāks atbalsts, bet pašvaldība patstāvīgi spēj novērtēt, cik lielā mērā šīs pašvaldības teritorijā šie mērķi tiek tuvināti.” Pūķis tāpat norādīja, ka viens ir deklarēt vispārējus principus, bet otrs – reāli darboties tā, lai šie uzstādījumi kļūtu par realitāti pēc iespējas ekonomiskākā un labākā veidā.

Iepazīstinot ar Latvijas zinātnieku izstrādātu rīku - pilsētas ilgtspējīgas attīstības matemātisku modeli ar pašvaldības funkcionalitātei atbilstošiem indikatoriem saskaņā ar ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem, - Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes profesors Edvīns Karnītis norādīja: “Ilgtspējīgas attīstības koncepts sākumā bija iecerēts kā nacionāla līmeņa jautājums, taču tas iet arvien tālāk uz mazākām un mazākām pilsētām. Taču jaunizveidotais rīks pašvaldību sasniegumu mērīšanai ilgtspējas kontekstā Latvijā piemērojams ne tikai pilsētām, bet arī novadiem un pilsētām ar blakus esošām lauku teritorijām.”

Savukārt Latvijas Universitātes Telpiskās attīstības plānošanas studiju programmas koordinatore Gunta Lukstiņa, kura stāstīja par Ilgtspējīgas attīstības mērķu saikni ar pilsētu plānošanu, akcentēja: “Latvijā būtu jārunā daudz vairāk par pieejamu mājokli, kā sakārtojam degradētās teritorijas, neaizmirstot par ilgtspējīgām transporta sistēmām. Bet šodien man gribējās vairāk uzsvērt resursu efektivitāti un visu trīs jomu līdzsvaru ilgtspējas iespējamībai – izmaiņas laikā, kvalitatīvas izmaiņas, kas ietver samazināšanos.” Lukstiņa tāpat vērsa uzmanību uz “atjaunoties spējīgas pilsētas” piemēru, kas patērē lineāri dabas resursus, vienlaikus pārveidojoties uz aprites pilsētu, kas pati rada resursus, kā piemēru minot pirmo nulles enerģijas apkaimi Londonā, Hekbridžā – BedZED.

Diskusija notika Konferences par Eiropas nākotni ietvaros, kuras mērķis ir klausīties, veidot patiesu dialogu un koncentrēties uz iedzīvotāju vajadzībām, lai kopīgi sagatavotu atbildes un labākos priekšlikumus mūsu nākotnei.

Diskusijas ierakstu var noskatīties Latvijas Pašvaldību savienības tīmekļa vietnē.

Darba kārtība “Attīstība nav iespējama bez plānošanas. Jauns rīks pašvaldību sasniegumu mērīšanai ilgtspējas kontekstā.”
IAM pilsētu plānošanā. G. Lukstiņa
LU prezentācija. E. Karnītis.