Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas Reģionu komitejas sanāksmē iepazīstina ar Kuldīgas novada pieredzi Ukrainas bēgļu uzņemšanā

“Kuldīgas novadā esam reģistrējuši jau gandrīz 100 Ukrainas civiliedzīvotāju, un vairāk kā puse no tiem ir bērni,” 1. aprīlī notikušajā Eiropas Reģionu komitejas (RK) Sociālās politikas, izglītības, nodarbinātības, pētniecības un kultūras komisijas sanāksmē ar Kuldīgas pieredzi, uzņemot Ukrainas kara bēgļus, dalījās Latvijas delegācijas RK locekle Inga Bērziņa.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja tāpat atklāja, ka novadā izveidota Rīcības grupa darbam ar Ukrainas civiliedzīvotājiem, kurā darbojas domes vadība, pašvaldības policija, klientu apkalpošanas centrs, sociālie dienesti un citi speciālisti. Ukrainas iedzīvotājiem, kas ieradušies Kuldīgā, tāpat nodrošināta iespēja saņemt psiholoģisko atbalstu un bez maksas apgūt latviešu valodu. Gandrīz visi bērni jau mācās: daži attālināti Ukrainas skolās, bet pārējie iejutušies Kuldīgas skolās un bērnudārzos, ar prieku mācoties latviešu valodu. Savukārt aptuveni desmit pieaugušo jau sākuši strādāt – celtniecībā, kafejnīcās, viesnīcās, labiekārtošanas darbos. Divas dakteres uzsāks darbu Kuldīgas slimnīcā, viena no tām izkļuvusi no aplenktās Mariupoles,” pastāstīja Bērziņa. Viņa tāpat dalījās, ka lielākā daļa ukraiņu vēlētos atgriezties dzimtenē, cik vien ātri tas būs iespējams, taču jāņem vērā, ka ir arī tādi, kuriem vairs nav, kur atgriezties. Tāpēc ir svarīgi īstenot dažādus integrācijas pasākumus jau tagad, lai ukraiņi iejustos vietējā sabiedrībā.

Lai vairāk atbalstītu tās Eiropas Savienības dalībvalstis, kas  sniedz palīdzību Ukrainas kara bēgļiem, Eiropas Komisija līdz aprīļa beigām plāno pieņemt priekšlikumus par kohēzijas rīcību bēgļu atbalstam Eiropā (CARE). Kā sanāksmē norādīja Eiropas Komisijas pārstāve Marianne Doijena (Marianne Doyen), līdzekļus varēs pielietot aktivitātēm, kas sāktas jau 24. februārī, un tam varēs izmantot 100% Eiropas Komisijas līdzfinansējumu. Priekšlikums paredz, ka bēgļu atbalstam varēs izmantot Eiropas Reģionālās attīstības fonda vai Eiropas Sociālā fonda līdzekļus.

Latvijas pašvaldības, kurām nav sadraudzības pašvaldību Ukrainā, taču tās vēlētos sniegt tiešu atbalstu konkrētai Ukrainas pašvaldībai, aicinātas apmeklēt ar Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa atbalstu izveidoto platformu Cities4Cities. Tā ir tiešsaistes platforma, kurā Ukrainas pašvaldības publicē informāciju par to, kāda veida palīdzība – materiāla, finansiāla vai cilvēkresursu - tām nepieciešama, savukārt Eiropas pašvaldības var dalīties informācijā ar to, kādu palīdzību tās var sniegt.