Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Bauhaus Festivāla ietvaros noritējis LPS attīstības sadarbības seminārs “Ievēlies vēlēšanos…”

9. jūnijā norisinājās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) rīkotais starptautiskais seminārs “Ievēlies vēlēšanos… Radošas vietas mācībām un izaugsmei labākai nākotnei pasaulē.”, pievienojoties šogad pirmo reizi notiekošajam Jaunā Eiropas Bauhaus Festivālam. Pasākums klātienē notika pēc Bauhaus principiem renovētajā Liepājas Valsts 1. ģimnāzijā, seminārā aptverot dažādas ar attīstības izglītību saistītas tēmas.

Pasākumā Liepājā uz mirkli bija iespēja ielūkoties arī Jaunā Eiropas Bauhaus Festivāla oficiālā atklāšanas pasākuma dalībniekiem. Atklāšanas pasākums “No vietējā uz globālo un atkal atpakaļ” vienlaikus norisinājās Briselē un Romā, nacionālajā XXI gadsimta mākslas muzejā “MAXXI”, tajā uzstājoties Eiropas Komisijas priekšsēdētājai Urzulai fon der Leienai, Eiropas Parlamenta priekšsēdētājai Robertai Metsolai.  

LPS rīkotā semināra ievadā Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis uzsvēra, ka LPS un Jaunā Eiropas Bauhaus vērtības ir vienotas: “Esam par ilgtspēju, kas apvienota ar kopīgi veidotu skaistumu. Te vēlētos uzsvērt tieši vārdus “kopīgi veidots”, ar ko izprotam arī kopienas iniciatīvas, pašvaldībās radītus risinājumus, kas manuprāt ir pamats virzībai un attīstībai tālāk – nacionālā un Eiropas līmenī.”

Savukārt Liepājas valstspilsētas mērs Gunārs Ansiņš, kurš semināra dalībniekus sveica attālināti, atrodoties Liepājas sadraudzības pilsētā Darmštatē (Vācija), atklāja, ka Bauhaus jau pakāpeniski ir ienācis Liepājā: “Manuprāt šī vieta, kur seminārs tiek organizēts – Liepājas Valsts ģimnāzija, - ir labs piemērs tam, kā pašvaldība ir spējusi attīstīt šo ēku, saglabājot tās kultūrvēsturiskās vērtības, kādas ēkai ir bijušas kopš izveidošanas brīža. Nākamais izaicinājums pilsētai ir domāt, kādai būt jaunajai bibliotēkai. Un šeit es personīgi saredzu ļoti lielu sinerģiju starp Bauhaus un Eiropas zaļo kursu.”

Uzsverot pašvaldību nozīmi attīstības veicināšanā arī globālā mērogā, Ārlietu ministrijas Attīstības sadarbības politikas nodaļas vadītāja Madara Siliņa vērsa uzmanību uz Latvijas prioritātēm attīstības sadarbības aktivitāšu īstenošanā saistībā ar ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem, proti, labu pārvaldību, dzimumu līdztiesību, kvalitatīva izglītību, rīcību klimata jomā un sadarbību mērķu īstenošanai. Turpinot Ilgtspējīgas attīstības mērķu tēmu, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika aicināja uzlūkot kultūru kā ilgtspējīgas attīstības sirdi: “Lai precīzāk varētu iezīmēt ceļa karti, UNESCO izveidojis tematiskos indikatorus, saredzot kultūras vietu gan pie vides, gan labklājības nodrošināšanas, gan pie zināšanu un prasmju attīstīšanas, gan arī pie iekļaušanas un līdzdalības.”

Savukārt pasākuma noslēgumā Bilbao Starptautiskā Neredzamā kino festivāla “Film Sozialak” direktors Carlos Vázquez Velasco atklāja, kā caur dokumentālajām filmām cilvēkiem paveras iespēja izprast dažādību pasaulē un tēmas, par kurām ikdienā kāds varbūt pat baidās aizdomāties, taču filmas un mūzika tajās mūs ar šiem stāstiem uzrunā un vienlaikus izskaidro.

Tāpat seminārā ar savām veiksmīgi īstenotajām aktivitātēm un pārdomām dalījās Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas direktors Helvijs Valcis, Eiropas Kultūras galvaspilsētas 2027 pieteikuma veidošanas projekta vadītāja Inta Šoriņa, Maljorkas Solidaritātes un sadarbības fonda (Fons Mallorquí) konsultante Eiropas sadarbības un Darbakārtības 2030 jautājumos Vanesa Corrales Argumanez, Ukrainas Pilsētu asociācijas Starptautiskās sadarbības koordinatore Nataliya Lazarenko, Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes “Sabiedriskais centrs” jaunatnes lietu speciāliste un ukraiņu koordinatore Jelgavā Linda Vovere, kā arī Ņižinas pašvaldības (Ukraina) mēra vietniece Irina Grozenko un Ņižinas “Lietišķo sieviešu līgas” pārstāve Tamāra Stratilata.

Stāstu stāstīšana mūs gan māca un bagātina, gan iedvesmo jaunām domām un aktivitātēm. Pasākuma noslēgumā dalībnieki apmeklēja Liepājas vides un dabas izglītības centru “Dabas māja”.  Tāpat, iedzīvinot vēl vienu kopīgu stāstu, daļa dalībnieku pievienojās Eiropas Komisijas un Eiropas Reģionu komitejas iniciētajai koku stādīšanas akcijai “Koki dzīvībai”, papildinot 2004. gadā Liepājā izveidoto Eiropas dārzu.

Semināru rīkoja Latvijas Pašvaldību savienība sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, Liepājas valstspilsētas domi un PLATFORMU, un tajā piedalījās pašvaldību un dažādu institūciju pārstāvji no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Beļģijas, Spānijas, Ukrainas, Moldovas un Gruzijas.

Semināra ierakstu varat noskatīties Latvijas Pašvaldību savienības YouTube kanālā.

Darba kārtība "Ievēlies vēlēšanos..."
UNESCO
(ne)miers Liepāja
Maljorka bibliotēkas
Ukraiņi Jelgavā
Neredzamais kino. Bilbao