Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Uzsver pašvaldību sadarbības nozīmi Austrumu partnerības valstu virzībā integrācijai Eiropas Savienībā

20. – 21. jūnijā Eiropas Parlamentā, Briselē, norisinājās Austrumu partnerībai un karam Ukrainā veltīta Eiropas Reģionu komitejas (RK) un Eiropas Parlamenta Renew Europe politiskās grupas rīkota sanāksme, kurā no Latvijas piedalījās Latvijas delegācijas RK vadītājs, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis  Gints Kaminskis.

Sanāksme organizēta laikā starp 17. jūnijā Eiropas Komisijas pieņemtajiem atzinumiem par Ukrainas, Gruzijas un Moldovas iesniegtajiem pieteikumiem dalībai Eiropas Savienībā un 23. – 24. jūnijā gaidāmo Eiropadomes sanāksmi, kurā apspriedīs UkrainasMoldovas un Gruzijas pieteikumus uzņemšanai Eiropas Savienībā.

17. jūnijā, pēc Eiropas Padomes uzaicinājuma Eiropas Komisija nāca klajā ar atzinumiem par Ukrainas, Gruzijas un Moldovas  iesniegtajiem pieteikumiem dalībai Eiropas Savienībā, iesakot piešķirt kandidātvalsts statusu Ukrainai un Moldovas, savukārt Gruzijai piešķirt kandidātvalsts statuss, tiklīdz būs īstenotas vairākas prioritātes.

Komentējot Eiropas Komisijas ieteikumu, Gruzijas pārstāvniecības Eiropas Savienībā pārstāvis gan norādīja, ka Gruzijas atdalīšana no Austrumu Partnerības “trio”, ko līdztekus Gruzijai veido arī Ukraina un Moldova, būtu bīstama, jo dotu iespēju Krievijai palielināt tās ietekmi.  

Arī Latvijas delegācijas RK vadītājs un RK Austrumu partnerības valstu Reģionālo un vietējo pašvaldību konferences  (CORLEAP) Biroja loceklis Gints Kaminskis norādīja, ka jo īpaši patlaban būtu ļoti svarīgi atsaukties Austrumu partnerības valstu un to pašvaldību vēlmei aktīvi sadarboties ar Eiropas Savienības dalībvalstīm un to pašvaldībām, pie tam dažādojot sadarbības jomas, ņemot vērā abu pašu intereses, piemēram, spēcinot sadarbību arī inovāciju jomā.

Būtiski, ka kandidātvalsts statusa piešķiršana visām trim Austrumu partnerības “trio” valstīm būs ļoti spēcīgs pamats arī vietējās demokrātijas stiprināšanai, decentralizācijas reformu īstenošanai un ilgtermiņa ilgtspējīgai attīstībai, vienlaikus sniedzot lielākas iespējas pašvaldību pilnvērtīgai attīstībai.