Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas delegācijas RK loceklis Dainis Turlais: Ukrainas atjaunošana nevar būt veiksmīga, turpinoties karam

Foto: ekrānšāviņš ar ainu no Irpinas (Ukraina), dokumentālā filma "Prezidents, Eiropa un karš" (« Un Président, l'Europe et la guerre »)

30. jūnijā Briselē notikušajā Eiropas Reģionu komitejas (RK) plenārsesijā RK un Eiropas pašvaldības pārstāvošās asociācijas atklāja Eiropas Aliansi “Pilsētas un reģioni Ukrainas atjaunošanai”.

Alianses mērķis ir palīdzēt Ukrainas pašvaldībām atjaunot ēkas, skolas un infrastruktūras objektus, kas sagrauti Krievijas iebrukuma Ukrainā laikā. Alianse atklāta nedēļu pēc Eiropadomes sanāksmē pieņemtā lēmuma par kandidātvalsts piešķiršanu Ukrainai. Tādējādi alianse ir kā vēl viens nozīmīgs solis Ukrainas integrācijā Eiropas Savienībā.

Eiropas Alianses atklāšanā savā uzrunā Eiropas Reģionu komitejas locekļiem Latvijas delegācijas loceklis, Rīgas domes deputāts Dainis Turlais uzsvēra, ka Eiropas Savienība ir atbildīga par pieļauto Krievijas uzbrukumu Ukrainai, tāpēc mums jāuzņemas saistības un atbildība par Ukrainas  atjaunošanu pēc kara. “Ceru, ka gan Eiropas Savienības valstu nacionālā līmeņa politiskā vadība, gan arī Eiropas Savienības vadītāji Briselē saprot, ka atjaunošanas darbi Ukrainā nevar būt veiksmīgi, turpinoties šim mežonīgajam Krievijas iebrukumam, slepkavībām, laupīšanām, marodierismam, genocīdam pret ukraiņu tautu, deportācijām un citiem kara noziegumiem. Tāpat ceru, ka Čehijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē būs daudz veiksmīgāka kā Francijas,” vienlaikus norādīja Turlais.

Viņa viedoklim pievienojās arī Irpinas pilsētas Ukrainā mērs Oleksandrs Markušins (Oleksandr Markushyn), uzsverot, ka atjaunošana nav iespējama, kamēr Krievijas iebrukums Ukrainā joprojām turpinās. Arī Kijevas mērs Vitālijs Kļičko (Vitali Klitschko) pateicās visiem par jau sniegto atbalstu, gan arī aicināja turpināt palīdzēt Ukrainai, jo no Ukrainas noturības atkarīga visas Eiropas nākotne. “Stabilitāte Eiropas lielākajā valstī nodrošina stabilitāti visā Eiropā. Šis karš nav tikai pret Ukrainu, bet pret demokrātiju, starptautiskajiem noteikumiem un likumiem. Šī bezjēdzīgā kara iemesls ir tāds, ka mēs vēlamies būt daļa no Eiropas Savienības, bet Putins vēlas atjaunot Padomju Savienību. Ikvienam tas jāsaprot,” norādīja Kļitčko.

Eiropas Savienības atbalsts Ukrainas pašvaldībām bija arī viena no galvenajām diskusiju tēmām 29. jūnijā notikušajā Eiropas Parlamenta un Eiropas Reģionu komitejas Renew Europe politiskās grupas kopīgajā sanāksmē. Tajā Latvijas delegācijas RK vadītājs, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis uzsvēra, ka būtiski nodrošināt finansējumu pašvaldībām no kohēzijas līdzekļiem vai speciāli šim mērķim izveidota fonda, lai pašvaldības varētu nodrošināt uzņemto bēgļu izmitināšanu. Tāpat viņš arī uzsvēra, ka reģiona stabilitātes nodrošināšanai būtiski saliedēt Austrumu Partnerības valstis, kas arī varētu kalpot par vienu no sekmējošajiem faktoriem kara izbeigšanai Ukrainā.

29. – 30. jūnijā notikusī Eiropas Reģionu komitejas plenārsēdē tāpat arī tika pārvēlēts RK prezidents un apstiprinātas vairāki nozīmīgi politiskie amati. Par Eiropas Reģionu komitejas Biroja viceprezidentu tika pārvēlēts Latvijas delegācijas vadītājs Gints Kaminskis, kurš arī turpinās būt Austrumu partnerības reģionālo un vietējo pašvaldību konferences (CORLEAP) loceklis. Tāpat politiskajos amatos tika pārvēlēti Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš, kurš turpinās darbu kā Renew Europe grupas Vides, klimata pārmaiņu un enerģētikas komisijas (ENVE) koordinatora vietnieks, savukārt Dainis Turlais turpinās darbu Renew Europe grupas Birojā un Turcijas darba grupā. Latvijas delegācijas aizstājējs, Balvu novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs turpinās darbu kā aizstājējs CORLEAP. Savukārt Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa nākamajā Sociālās politikas, izglītības, nodarbinātības, pētniecības un kultūras komisijas (SEDEC) sanāksmē sāks darbu kā šīs komisijas 1. vicepriekšsēdētāja.