Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Sapņi var piepildīties: bērni no Ņižinas Ukrainā piedalījušies vasaras nometnē Latvijā

21 bērns un 3 pieaugušie no Ņižinas pašvaldības Ukrainā izbaudījuši neaizmirstamus mirkļus vasaras nometnē Latvijā, kas no 27. jūnija līdz 6. jūlijam norisinājās tieši pie jūras - Abragciemā.

Dalība vasaras nometnē bija Preiļu novada pašvaldības, kas ar Ņižinas pašvaldību sadarbojas jau vairākus gadus, iniciatīva. Šī sapņa pārvēršana realitātē bija daudzu veiksmīga un ieinteresēta sadarbība, kopīgam mērķim vienojot Preiļu novada pašvaldību Latvijā, Ņižinas pašvaldību Ukrainā, Latvijas Bērnu fondu, Latvijas Pašvaldību savienību, Viduslatgales pārnovadu fondu, Ukrainas Pilsētu asociāciju un 179 cilvēkus Latvijā un ārpus tās.

Vasaras nometnes rīkotāji to izvēlējās nosaukt par “Saulespuķi”, jo tieši saulespuķe simbolizē Ukrainu, šī zieda un arī Ukrainas iedzīvotāju spēku un izturību. Latvijā ieradās bērni vecumā no 8 līdz 16 gadiem - bērni, kuri kara laikā zaudējuši kādu no vecākiem, palīdzējuši humanitārās palīdzības izdalīšanā savā pašvaldībā, kā arī talantīgie bērni (jaunie mākslinieki). Grupā bija arī bērni, kuru abi vecāki piedalījušies Ņižinas aizstāvēšanā. Savukārt bērnus pavadīja trīs pieaugušie – Ņižinas brīvprātīgo grupas vadītāja Tamāra Stratilata, Ņižinas Jauniešu centra vadītāja Andžela Timčenko un brīvprātīgo organizācijas “Laiks mums” vadītāja Gaļina Bianka.

Nometnes laikā bērni piedalījās dažādās aktivitātēs, kā arī tiem tika nodrošināta fizioterapija, nodarbības ar iespēju izmantot kinezioloģisko teipošanu un  mīksto audu tehnikas. Jo īpaši nozīmīgas bija arī sarunas ar psihologu. Bērni ne tikai priecājās par pludmali un jauko laiku, bet arī piedalījās dažādās sporta, kultūras un muzikālās aktivitātēs. Tāpat viņiem bija iespēja arī mazliet vairāk atklāt Latviju, apmeklējot Rundāles pili un tās parka labirintus, maģisko Tērvetes parku un doties ekspedīcijā gar jūras krastu.

Preiļu novada pašvaldības un Ņižinas pašvaldības sadarbība aizsākusies jau pirms vairākiem gadiem, galvenokārt īstenojot dažādas radošas aktivitātes un tajās iesaistot bērnus un jauniešus. Abas pašvaldības vairākus gadus arī aktīvi iesaistījušās Latvijas Pašvaldību savienības un PLATFORMA rīkotajās Eiropas Vietējās solidaritātes dienu un attīstības izglītības aktivitātēs. Sadarbība neapstājās ne COVID-19 krīzes laikā, kad bērni no Ņižinas iesaistījās Latvijas Pašvaldību savienības Mūzikas un mākslas video veidošanā, ne arī tagad – kara laikā.

Bērni, aizvedot līdzi nometnē izgatavotos suvenīrus, nu jau veiksmīgi atgriezušies savās mājās Ņižinā, savukārt mēs ceram, ka šī sapņa piepildījums iedrošinās un rosinās rīkot vēl citas līdzīgas aktivitātes, lai atbalstītu pašvaldības Ukrainā un to iedzīvotājus!