Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ukrainas neatkarības diena kā iespēja vēlreiz apliecināt pašvaldību solidaritāti

24. augustā Ukrainā svin Neatkarības dienu, esot lepniem par savu zemi un tautu. 24. augustā aprit arī pusgads, kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā. Pusgads, kopš Ukrainas pašvaldībās tiek darīts viss iespējamais un neiespējamais, lai organizētu iedzīvotāju aizsardzību, nodrošinātu pakalpojumu pieejamību, sniegtu humanitāro palīdzību un vienlaikus domātu par to, kā atjaunot to, kas sagrauts.

Šī pusgada laikā Latvijas pašvaldības un mūsu iedzīvotāji nesavtīgi snieguši atbalstu Ukrainas pašvaldībām un to iedzīvotājiem, sūtot humanitāro palīdzību ar pārtiku, drēbēm un medikamentiem. Vasara vairākiem bērniem un jauniešiem no Ukrainas bijusi kā pārsteiguma dāvana - iespēja uz mirkli aizmirst piedzīvotās kara šausmas un atpūsties vasaras nometnēs Latvijas pašvaldībās. Mēs esam dalījušies ar to, kas mums ir, sniedzot Ukrainas iedzīvotājiem kopības sajūtu un stiprinot viņu ticību tam, ka kopā viņu sapnis par brīvību un mieru ir piepildāms.

Šis pārbaudījums Ukrainas tautai vēl nav beidzies, un mūsu atbalsts viņiem nepieciešams joprojām. Patlaban trīs Ukrainas pašvaldības – Novoarhangeļska, Novomoskovska un Podiļska – meklē sadraudzības pašvaldības Latvijā, un Latvijas Pašvaldību savienība aicina Latvijas pašvaldības izmantot šo iespēju, lai veidotu kopīgas aktivitātes un sadarbības projektus, tostarp daloties Latvijas pašvaldību pieredzē ceļā uz Eiropas Savienību.

Arī Latvijas Pašvaldību savienība, vēlreiz apliecinot solidaritāti ar Ukrainas pašvaldībām, kļuvusi par Eiropas Pilsētu un reģionu alianses Ukrainas atjaunošanai asociēto partneri. Latvijas delegācija Eiropas Reģionu komitejā jau neilgi pēc Krievijas agresijas Ukrainā uzsākšanas aicināja sākt kopīgi plānot Ukrainas pašvaldību atjaunošanu, šim mērķim apvienojot tos, kuri jau sniedz savu atbalstu un palīdzību Ukrainai. Aliansi, atsaucoties Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska aicinājumam, dažas dienas pēc Eiropas Savienības kandidātvalsts statusa piešķiršanas Ukrainai izveidoja Eiropas Reģionu komiteja un tās partneri, tādējādi kļūstot par vēl vienu nozīmīgu soli Ukrainas integrācijai Eiropas Savienībā.

Eiropas Pilsētu un reģionu alianses mērķis ir koordinēt kopīgos centienus palīdzēt Ukrainas atjaunošanai, tostarp daloties pašvaldību labās prakses pieredzē un zināšanās. Vienlaikus Latvijas delegācija Eiropas Reģionu komitejā uzsvērusi, ka Ukrainas atjaunošana nevarēs būt veiksmīga, karam turpinoties.

Novoarhangeļska atrodas Kirovogradas apgabalā, tajā dzīvo 13 006 iedzīvotāju. Šī pašvaldība vēlētos sadarboties tādās jomās kā uzņēmējdarbība (jo īpaši saistībā ar lauksaimniecību un jaunāko tehnoloģiju izmantošanu) un tūrisms.

Novomoskovska atrodas Dņipropetrovskas apgabalā, un tajā dzīvo 70 000 iedzīvotāju. Pašvaldību interesējošās sadarbības jomas ir kultūra, uzņēmējdarbība, digitālo tehnoloģiju izmantošana, atkritumu apsaimniekošana un jauniešu sadarbības veicināšana.

Podiļska atrodas Odesas apgabalā, un tajā dzīvo 42 779 iedzīvotāju. Šo pašvaldību interesē sadarbība tādās jomās kā izglītība, ekonomiskās aktivitātes un tūrisms.

 

 

Novoarkhangelsk
Novomoskovsk
Podilsk