Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Inga Bērziņa iepazīstina ar sagatavoto RK atzinumu par priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas mazināšanu

3. oktobrī Brno (Čehijas Republika) Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā locekle, Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa iepazīstināja Eiropas Savienības pašvaldību pārstāvjus ar sagatavoto atzinumu “Ceļi uz panākumiem skolā”.

“Esmu gandarīta, ka panākumu skolā tēma ir aktuāla Eiropas savienības līmenī. Tāpat arī mūsu solidaritāte, palīdzot bērniem no Ukrainas un integrējot viņus mūsu skolā, ir liels atbalsts Ukrainas karavīriem,” Eiropas Reģionu komitejas Sociālās politikas, izglītības, nodarbinātības, pētniecības un kultūras komisijas sēdē norādīja Bērziņa. Viņa tāpat uzsvēra, ka, lai novērstu priekšlaicīgu mācību pārtraukšanu, būtiski ir pievērst uzmanību bērnu sociālajai izcelsmei. Latvijas delegācijas locekle arī aicināja neaizmirst, cik svarīgi ir veicināt bērnu no citām izcelsmes valstīm iekļaušanu skolās, mācot to mītnes valsts valodu un iesaistot sociālajā dzīvē ne tikai bērnus, bet arī to vecākus.

Eiropas Reģionu komitejas atzinums tapis, atsaucoties uz Eiropas Komisijas 30. jūnijā publicēto priekšlikumu Padomes ieteikumam “Ceļi uz panākumiem skolā”. Minētā dokumenta galvenais mērķis ir veicināt daudzlīmeņu sadarbību un aktivitāšu īstenošanu izglītības un mācību jomā, lai samazinātu to cilvēku skaitu, kuriem ir vājas sekmes pamatprasmju apguvē un kuri priekšlaicīgi pārtrauc mācības.

Pasākumi priekšlaicīgas izglītības un mācību pārtraukšanai bieži tiek īstenoti tieši vietējā un reģionālā līmenī, tādējādi ļaujot risināt kontekstuālas problēmas. Pašvaldības arī radījušas vai aktīvi iesaistījušās daudzās vērtīgās un inovatīvās iniciatīvās mācību pārtraukšanas samazināšanai. Latvijas delegācijas locekle dalījās arī ar Latvijas piemēru – nacionālā mērogā izstrādāto interaktīvo rīku, kurā iesaistījušās pašvaldības un kurā tiek apkopota informācija par skolēnu, sākot no brīža, kad skolotājs identificē mācību pārtraukšanas risku. Tāpat šis rīks piedāvā daudzveidīgu statistiku vietējo un reģionālo pašvaldību līmenī par mācību pamešanas iemesliem un tendencēm. Šis piemērs vēlreiz apliecina datu apkopošanas un analīzes nozīmi vietējā, reģionālā un nacionālā līmenī, lai, tos analizējot, varētu secināt par kopīgām tendencēm, kas ietekmē priekšlaicīgu mācību pārtraukšanu, attiecīgi sagatavojot risinājumus pašvaldību līmenī, kā arī pielāgojot izglītības politiku.

Tāpat atzinumā iekļauti citu Eiropas valstu vietējo un reģionālo pašvaldību piemēri, piemēram, par izveidotām bezmaksas valodu apguves platformām un pielāgotām programmām mācību apguvei skolēniem, kas nerunā attiecīgās Eiropas Savienības dalībvalsts valodā.

Ar atzinumu “Ceļi uz panākumiem skolā” var iepazīties Eiropas Reģionu komitejas tīmekļa vietnē. To plānots apstiprināt 12. oktobrī Eiropas Reģionu komitejas plenārsesijas ietvaros.