Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Gints Kaminskis Austrumu partnerībai veltītā sanāksmē uzsver sadarbības nozīmi

Čehijas pilsētā Libercā 3.novembrī norisinājās Eiropas Reģionu komitejas sanāksme, kurā atzinīgi novērtēts Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā vadītāja Ginta Kaminska sagatavotais atzinums par zaļās dienaskārtības īstenošanu Austrumu partnerībā.

Eiropas Reģionu komitejas Eiropas Savienības un Austrumu partnerības valstu Reģionālo un vietējo pašvaldību konferences (CORLEAP) Ikgadējā sanāksme norisinājās Čehijas Republikā, kas pašlaik ir Eiropas Savienības Padomes prezidējošā valsts. Starp šī pusgada darba kārtības prioritātēm Čehijas Republika izvirzījusi arī tādus jautājumus kā Ukrainas atjaunošana un Eiropas Savienības dalībvalstu energoapgādes drošība.

Atzinumā, ko augstu novērtēja gan Eiropas Savienības, gan Austrumu partnerības valstu pašvaldību pārstāvji, Gints Kaminskis uzsvēra pārrobežu sadarbības nozīmi energoefektivitātes uzlabošanā, atjaunojamās enerģijas izmantošanā, kā arī lai veicinātu pielāgošanos klimata pārmaiņām. “Zaļo stratēģiju pieņemšana un zaļās pārejas atbalstīšana ir ļoti svarīga, jo īpaši ņemot vērā Krievijas kara Ukrainā ietekmi uz energoresursu pieejamību un izmaksām. Taču nedrīkstam aizmirst par virsmērķi, kāpēc tik svarīga mūsu kopīgā rīcība zaļās dienaskārtības īstenošanā – jo gaiss plūst pāri robežām, upes šķērso gan Austrumu partnerības, gan Eiropas Savienības robežas, un pašvaldību darbības galvenais mērķis ir veicināt vietējo iedzīvotāju labklājību.”

Tāpat G. Kaminskis aicināja arī turpmāk Austrumu partnerības politikas īstenošanā ņemt vērā katras Austrumu partnerības valsts prioritātes un intereses, vienlaikus padziļinot diferenciāciju ar uzsvaru uz divpusējās sadarbības dimensiju. Vienlaikus viņš arī uzsvēra, ka Austrumu partnerības valstu ekonomikas zaļināšanai ir liela nozīme vietējo pašvaldību un to iedzīvotāju iztikas līdzekļu, noturības un ilgtspējas nodrošināšanā, šim jautājumam kļūstot vēl svarīgākam saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā. “Būtiski nepastarpināti iesaistīt vietējās un reģionālās pašvaldības Eiropas Savienības atbalsta programmu sagatavošanā jomās, kas saistītas ar zaļo kursu. Tāpat svarīga ir vietējo un reģionālo pašvaldību tieša iesaiste tādu projektu izstrādē un īstenošanā, kas veltīti zaļā kursa tēmām un kuru mērķauditorija ir Austrumu partnerības valstis, lai vietējo un reģionālo pašvaldību pieredze un zināšanas varētu kalpot par priekšnoteikumu ilgtspējīgu aktivitāšu īstenošanai,” norādīja Kaminskis.

Latvijas Pašvaldību savienība īpaši pateicas Latvijas Republikas Ārlietu ministrijai par sadarbību un ieguldījumu atzinuma gatavošanā.

​​​​​​​​Austrumu partnerības reģionālo un vietējo pašvaldību konference (CORLEAP) ir Eiropas Reģionu komitejas 2011. gadā izveidota Eiropas Savienības un Austrumu partnerības valstu vietējo un reģionālo pašvaldību politiskais forums.