Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropadomē apstiprināts Eiropas Savienības daudzgadu budžets nākamajiem septiņiem gadiem

8. februārī Briselē (Beļģija) notikušajā Eiropadomes sanāksmē Eiropas Savienības (ES) valstu vadītāji panākuši vienošanos par 2014. – 2020. gada Eiropas Savienības daudzgadu finanšu shēmu. Šis finansējums ietver nosacījumus gan kohēzijas politikas finansējumam, gan tiešajiem maksājumiem lauksaimniekiem un lauku attīstībai, gan arī dažādām tematiskajām Eiropas Savienības programmām.

Salīdzinot ar 2007. - 2013. gada ES budžetu, nākamā perioda budžets kopumā samazināts par 12 miljardiem eiro, un visām Eiropas Savienības valstīm turpmāko septiņu gadu laikā būs iespēja izmantot 960 miljardus eiro. Vienošanās paredz, ka Latvijai, tāpat kā pārējām Baltijas valstīm un Ungārijai, kohēzijas maksājumu griesti būs 2,5% no IKP. Savukārt tiešo maksājumu apmērs Baltijas valstu lauksaimniekiem līdz 2020. gadam sasniegs 196 eiro uz hektāru jeb 80% no ES vidējā līmeņa. Vēl dienu pirms gala lēmuma pieņemšanas lēmumu par tiešo maksājumu apmēru par labu Baltijas valstīm centās ietekmēt uz Briseli atbraukušie Baltijas valstu lauksaimnieki, kuri, dziesmām skanot, aicināja ziedot naudu ES budžetam stilizētā cepurē.

Kā viens no Latvijas sasniegumiem Eiropadomes sanāksmē tiek minēts papildu iegūtais finansējums lauku attīstībai, proti, 67 miljoni eiro. Daļu no lauku attīstības finansējuma iespējams izmantot arī tiešajiem maksājumiem. Kopumā finansējums lauksaimniecībai un lauku attīstībai veido 70% no ES budžeta nākamajam plānošanas periodam.

Finansējums tematiskajām programmām, piemēram, kultūras un pilsoniskuma jomā, saglabājies aptuveni līdzvērtīgs šim periodam, taču precīzi skaitļi vēl nav pieejami. Taču finansējums pētniecībai un enerģētikai, lai gan mazliet lielāks kā šajā periodā, būs mazāks nekā Eiropas Komisija piedāvājusi iepriekš. Tā kā Eiropas Savienībai 1. jūlijā pievienojas vēl viena dalībvalsts, Horvātija, konkurence projektu konkursos šajā jomā kļūs vēl intensīvāka.

Nākamais solis ES budžeta apstiprināšanā ir balsojums Eiropas Parlamentā, kas iespējams būs aizklāts. Parlamentāriešu izvēli balsojumā varētu ietekmēt arī 2014. gadā plānotās Eiropas Parlamenta vēlēšanas.

 

Baltijas valstu lauksaimnieku dziesmotais mītiņš 7. februārī Briselē, prasot paaugstināt tiešo maksājumu apmēru lauksaimniekiem.