Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldību mandātam par Latvijas valsts neatkarību – 27 gadi

Pirms divdesmit septiņiem gadiem 1990. gada 21. aprīlī “Daugavas” stadionā Vislatvijas deputātu sapulcē vairākums no tolaik ievēlētajiem pašvaldību deputātiem pārliecinoši nobalsoja par Latvijas neatkarības atjaunošanu. Tādējādi pašvaldību deputāti kā visas tautas pārstāvji deva neapšaubāmu mandātu augstākās Padomes deputātiem 1990. gada 4. maijā pieņemt Neatkarības deklarāciju. Lai padarītu virzību uz Latvijas nacionālās neatkarības atjaunošanu neatgriezenisku, LTF 1990.gada 21. aprīlī organizēja Vislatvijas tautas deputātu sapulci Rīgā, Daugavas stadionā. Šajā sapulcē piedalījās gandrīz 9000 deputātu no visiem Latvijas rajoniem un visām republikas pilsētām. Vairāk nekā 8000 nobalsoja par Latvijas nacionālās neatkarības atjaunošanu, un tikai dažas balsis bija pret.

Tā bija gatavošanās valstiskās neatkarības atjaunošanas manifestam 1990. gada 4. maijā. Pieņemtā deklarācija sākās ar vārdiem: “Mēs, Latvijas PSR likumīgi ievēlētie deputāti no visiem pagastiem, pilsētām un rajoniem, kopskaitā 8086 cilvēki, esam sanākuši Vislatvijas tautas deputātu kopējā sapulcē, lai jaunievēlētajai republikas Augstākajai Padomei paustu savu un savu vēlētāju nelokāmo gribu ar demokrātiskām, nevardarbīgām metodēm darīt visu, lai atgūtu Latvijas valsts neatkarību.”. Tādējādi demokrātiskās vēlēšanās ievēlētās pašvaldības savu vēlētāju vārdā deva Augstākajai Padomei skaidru norādi, kā rīkoties. Ja Augstākā Padome neizšķirtos un par neatkarības atjaunošanu nenobalsotu, tā zaudētu tautas atbalstu. Šai nozīmē pašvaldību balsojums pirms divdesmit septiņiem gadiem Daugavas stadiona sapulcē bija izšķirošs.