Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS: jādiferencē soda apmērs apzinīgiem nodokļu deklarācijas iesniedzējiem un tiem, kuri kavē regulāri

13. martā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē tika skatīts likumprojekts “Par nodokļiem un nodevām” (Nr. 1157/Lp12), par kuru Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) bija iesniegusi vairākus ierosinājumus, kas pasargātu nodokļu maksātājus no automātiskas sodu uzlikšanas bez savlaicīgas iepriekšējas brīdināšanas un gadījumos, kad deklarācijas iesniegšanas kavējums gada laikā fiksēts pirmo reizi.

LPS savā atzinumā iepriekš pauda, ka pašreizējā sistēma – brīdināt nodokļu maksātāju piecas dienas pirms deklarācijas iesniegšanas – nav pietiekama, turklāt, apstiprinot minēto likumprojektu, sodu sistēma darbosies automātiski, līdz ar to sods tiks aprēķināts jau no pirmās kavējuma dienas.

Minētā Saeimas komisija, uzklausot LPS paustās bažas, uzdeva Finanšu ministrijai iesniegt konkrētus priekšlikumus, lai par pirmajām divām trīs deklarāciju iesniegšanas kavējuma dienām automātiskajā sodīšanas sistēmā netiktu uzlikts naudas sods, bet gan brīdinājums, kā arī lai tiktu diferencēti sodi tiem, kas regulāri un ilgstoši kavē, no tiem, kuri deklarācijas parasti iesniedz laikus.

“Esam gandarīti, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija atbalstījusi LPS lūgumu nodrošināt daudz lielāku samērīgumu automātiskajos sodos par laikā neiesniegtu nodokļu deklarāciju. Saeimas deputāti ir vienisprātis ar LPS: nevar vienādi sodīt tos nodokļu maksātājus, kuri parasti deklarācijas iesniedz laikus, un tos, kuri regulāri kavē,” uzsvēra LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere.

Par grozījumiem vēl jālemj Saeimai, tomēr, ja tie stāsies spēkā, kā plānots, nākamā gada 1. janvārī, tad deklarāciju iesniegšanas kavējuma gadījumā jārēķinās ar naudas sodu no 25 līdz 700 eiro.

Plašāks apraksts arī LPS interneta vietnē: http://www.lps.lv/lv/zinas/lps/3924-lps-jadiference-automatisko-sodu-piemerosana.