Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

No sirds uz sirdi. Paldies visām pašvaldībām par grandiozajiem Dziesmu un deju svētkiem!

Ar krāšņu svētku gājienu, kurā acis vai žilba no cita par citu skaistākiem tautas tērpiem un to nēsātājiem, ar skanīgiem koncertiem, izstādēm un citiem pasākumiem nedēļas garumā Rīgas parkos un ielās, ar brīnišķīgu sadejošanos lieluzvedumā “Māras zeme” Daugavas stadionā un neaizmirstamo kopābūšanu “Zvaigžņu ceļā” Mežaparkā noslēgušies XXVI Vispārējie latviešu dziesmu un XVI deju svētki – vērienīgākais kopdarbs Latvijā, kas šoreiz norisinājās valsts simtgades zīmē. Pagājušonedēļ līdz ar dziedātājiem, dejotājiem, pūtēju orķestru, tautas mūzikas, folkloras kopu un citiem svētku dalībniekiem gavilēja gan Rīga, gan visa Latvija, tā apliecinot piederību un lepnumu par savu zemi un ikvienam liekot staltāk izsliet muguru un augstāk pacelt galvu.

Dziesmu un deju svētku tradīcijai Latvijā ir senas saknes un vēsturē ierakstīta atmiņa jau 145 gadu garumā. Ar to mēs esam unikāli gan Eiropā, gan visā pasaulē, tāpēc šī tradīcija iekļauta UNESCO Reprezentatīvajā cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Lai tā būtu dzīva vēl daudzus gadu desmitus un simtus, svarīgi ir vairāki šīs tradīcijas pamatbalsti, kas aptver ne tikai svētku plašo vērienu un augstu māksliniecisko līmeni, bet arī nepārtrauktu gatavošanās procesu, ikviena novada un pilsētas iesaisti dziesmas un dejas kopšanā un šīs tradīcijas nodošanu nākamajai paaudzei.

 

Es no visas sirds vēlos pateikties visiem dalībniekiem un šo grandiozo svētku rīkotājiem, ikvienam kolektīvam un to vadītājiem, visiem tiem, kas šuva skaistos tērpus koristiem un dejotājiem, tiem, kas vadāja viņus uz mēģinājumiem un koncertiem, visiem, kas gādāja par dalībnieku un līdzjutēju labsajūtu, lai mēs piedzīvotu īstu svētku sajūtu gan Mežaparka estrādē un Daugavas stadionā, gan mājās pie televizora ekrāna. Mans vislielākais paldies visām pašvaldībām – bez jūsu atbalsta svētki nav iedomājami!

 

Aizvadītā dziesmu un deju svētku nedēļa apliecina, cik mēs esam bagāti savā mantojumā un, vienojoties kopīgā dziesmā un dejā, radām neatkārtojamu enerģijas un kopības sajūtu. Sargāsim to arī ikdienā!

Gints Kaminskis,

LPS priekšsēdis

Foto: Ilmārs Znotiņš

Latvijas Nacionālā kultūras centra arhīvs