Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Atbalsta LPS un vēl sešu organizāciju priekšlikumu par izmaiņām Zemesgrāmatu likumā

Saeima 11. oktobrī 2. lasījumā atbalstīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un vēl sešu organizāciju – Latvijas Zvērinātu advokātu padomes, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Ārvalstu investoru padomes, Nacionālās nekustamo īpašumu attīstītāju alianses, Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības – jau pagājušajā gadā rakstiski pausto ierosinājumu paātrināt un vienkāršot procedūru gadījumā, kad nekustamā īpašuma īpašniekam zemesgrāmatā jāiesniedz nostiprinājuma lūgums.  

Pašvaldību savienība ir gandarīta, ka Saeima 2. lasījumā atbalstījusi priekšlikumu, ko 2017. gada 19. decembrī kopīgā vēstulē Tieslietu ministrijai pauda LPS un vēl sešas organizācijas. Ja šo priekšlikumu atbalstīs arī 3. (un galīgajā) lasījumā grozījumos Zemesgrāmatu likumā, tad īpašuma pārdevējam un pircējam nostiprinājuma lūgumu īpašuma tiesību maiņai būs iespēja parakstīt arī klātienē zemesgrāmatu nodaļā. Visiem nekustamo īpašumu īpašniekiem būs iespēja izvēlēties – izmantot notāra pakalpojumus, kas būs garāks un finansiāli dārgāks ceļš, vai doties pašiem uz zemesgrāmatas nodaļu klātienē,” pauž LPS padomniece finansiālajos jautājumos Sanita Šķiltere.   

LPS jau iepriekš paudusi nostāju, ka valstī visos procesos jāmazina birokrātiskais slogs un tie jāpadara saprotamāki ikvienam iedzīvotājam. Uzklausot LPS un vēl sešu organizāciju viedokli šajā jautājumā, viennozīmīgi tiks mazināts birokrātiskais slogs dokumentu iesniegšanai zemesgrāmatā. Šādas izmaiņas īpašuma pircējam sniegs arī drošības sajūtu, ka pārdevējs pirms šī nostiprinājuma lūguma nav iesniedzis zemesgrāmatā citu nostiprinājuma lūgumu ar citu pircēju (zemesgrāmatā nostiprinājuma lūgumi tiek izskatīti tādā secībā, kādā tie ir iesniegti, nevis pēc nostiprinājuma lūguma sastādīšanas laika secības).

Saeima, izskatot likumprojektu “Grozījumi Zemesgrāmatu likumā” (1125/Lp12), ar 40 balsīm par, 7 pret, 10 balsīm atturoties, atbalstīja minēto LPS un vēl sešu organizāciju priekšlikumu – papildināt likuma 60. pantu ar jaunu trešo un ceturto daļu šādā redakcijā:

“Nekustamā īpašuma īpašnieku un personu, kuru labā vai pret kurām taisāms nostiprinājums, tai skaitā Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros reģistrēto personu pārstāvju, parakstiem nav nepieciešams notāra vai bāriņtiesas apliecinājums, ja visas minētās personas vienlaikus iesniedz un paraksta nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatu nodaļā, pēc tam kad zemesgrāmatu nodaļas darbinieks ir pārbaudījis šo personu rīcībspēju un tiesībspēju un pilnvarnieka vai pārstāvja pilnvaru apjomu.

Šā panta trešā daļa attiecināma arī uz gadījumiem, kad nostiprināmās tiesības pamatotas ar dokumentu, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu.”

Plašāka informācija un septiņu organizāciju parakstītā vēstule tieslietu ministram pieejama LPS interneta vietnē šeit: https://www.lps.lv/lv/zinas/lps/3895-lps-aicina-mazinat-birokratisko-slogu-dokumentu-iesniegsanai-zemesgramata. 2. lasījumā izskatītā likumprojekta redakcija pieejama šeit:

http://titania.saeima.lv/LIVS12/saeimalivs12.nsf/0/82D2EA37055499E5C225831A0038D31C?OpenDocument.

 

Plašāka informācija:

Sanita Šķiltere,

Latvijas Pašvaldību savienības

padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos

Tālrunis: +371 67326633

E-pasts: sanita.skiltere@lps.lv