Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS: sperts nopietns solis, lai arī pašvaldībām būtu iespēja attīstīt īres tirgu

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) ir gandarīta par šodien, 16. oktobrī, Ministru kabinetā atbalstītajiem Ekonomikas ministrijas sagatavotajiem grozījumiem likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”, kas galvenokārt nosaka, ka Valsts kase nodrošinās pašvaldībām aizņēmumus īres namu būvniecībai.

“Pašvaldību savienība jau ilgstoši norādījusi, ka jānodrošina solidāra valsts un pašvaldību atbildība un finansējums mājokļu politikas sakārtošanā, kā arī jāpārskata valsts garantiju mehānisms pašvaldību kapitālsabiedrībām. Iespēja celt īres namus atrisinās tādus sasāpējušus jautājumus kā, piemēram, kvalificētu speciālistu piesaiste, iedzīvotāju reemigrācija un ekonomiski aktīvo iedzīvotāju noturēšana konkrētajā novadā. Pats galvenais: ir atzīts, ka īres tirgū pastāv tirgus nepilnības un pašvaldība var būt arī īpašuma attīstītāja. Jaunais piedāvājums paredz, ka valsts vai pašvaldība varēs sniegt atbalstu ne tikai dzīvojamo īres māju būvniecībā, bet arī atjaunošanā, pārbūvē vai jaunuzceltu, atjaunotu vai pārbūvētu dzīvojamo īres māju iegādē ar mērķi novērst tirgus nepilnības dzīvojamo īres māju pieejamības nodrošināšanā mājsaimniecībām,” pauž LPS padomnieks tautsaimniecības jautājumos Aino Salmiņš.

Šajā vasarā Pašvaldību savienība arī veica pašvaldību anketēšanu “Pašvaldība kā īpašuma attīstītāja”, tās mērķis bija noskaidrot pašvaldību viedokli minētajā jautājumā. Anketēšanas rezultāti apliecināja, ka negaidīti daudz pašvaldību ir gatavas iesaistīties īres mājokļu celtniecībā kā pasūtītājas. Tāpat LPS organizēja vairākas tikšanās: piemēram, šī problemātika tika izskatīta vairākās LPS Dzīvokļu apakškomitejas sēdēs, kā arī LPS Mājokļu tīkla izbraukuma sanāksmē Valmierā šī gada septembrī. Gan anketēšanas, gan sarunu rezultāti apliecināja, ka ir vajadzīga nacionāla programma ilgtermiņa īres dzīvojamā fonda attīstībai, jo mājoklim būtu jākalpo par cilvēkresursu piesaistes līdzekli. “Vienlaikus nedrīkstam aizmirst arī par jau esošā dzīvojamā fonda saglabāšanas iespējām, tur ilgtermiņa risinājums pašlaik netiek piedāvāts,” uzsver A. Salmiņš.

Par anketēšanas rezultātiem plašāk iespējams izlasīt LPS interneta vietnē: www.lps.lv: https://www.lps.lv/lv/komitejas/tautsaimniecibas-komiteja/4267-lps-esosa-majoklu-politika-neatbilst-sabiedribas-pieprasijumam.

Latvijas Pašvaldību savienība arī izsaka gatavību turpināt darbu, lai kopīgi pilnveidotu noteikumus, pēc kuriem pašvaldības varēs iesaistīties īres namu būvniecībā.

Jana Bunkus,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja

 

Foto: www.valmiera.lv