Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Grafiti var būt gan ķēpājums uz sienas, gan mākslas darbs

23. novembrī LPS sadarbībā ar Rīgas pilsētas Austrumu izpilddirekciju organizēja semināru “Grafiti: situācijas apraksts, problēmas un risinājumi”. Diskusijas apliecināja, ka pašvaldībām ir ļoti dažāda pieredze šajā jautājumā – lielākoties negatīva, jo bieži ar grafiti ķēpājumiem tiek bojātas ēku fasādes, reizumis – nesen atjaunotās.

Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors Andris Vītoliņš klātesošajiem atklāja, ka grafiti var būt ķēpājums, kas līdzi nes negatīvu pieskaņu un huligānisku attieksmi, tomēr tas var būt arī mākslas izpausmes veids, ar profesionālu cilvēku iesaisti. Kā izrādās, grafiti ir vesela joma ar savu iekārtojumu. Tā saucamos ķēpājumus, kas visvairāk kaitē apkārtējai videi un rada pašvaldībām zaudējumus, uz sienām un citur parasti ar krāsu flakoniņiem vai marķieriem uzpūš vai uzraksta sīkie (toys) jeb haotiskie pusaudžu pūļi. Diemžēl šī arī uzskatāma par lielāko grafiti grupu. Tālāk seko profesionāļi, kuri labi apguvuši savu arodu un veic pārdomātas akcijas speciāli noskatītās vietās. Turklāt šai grupai arī rūp sava reputācija un savas kopienas viedoklis. Visbeidzot, ir arī ielu mākslinieki, kas darbojas tikai un vienīgi saskaņoti, piekopj pārdomātas idejas, vērtē tehniskos paņēmienus, apspēlē arhitektūru utt. Plašāk – pievienotajā prezentācijā. 

Savukārt Rīgas Austrumu izpilddirekcijas projektu vadītājs arhitekts Jānis Lejnieks pastāstīja par grafiti starptautiskā aspektā – kā uz to raugās citas valstis un kā mēģina risināt problēmas, lai izskaustu sīko izpausmes. Vislielāko sarūgtinājumu neapšaubāmi sagādājot situācijas, kad ķēpājumi tiek uzpūsti uz vēsturiskajām ēkām. Plašāk – pievienotajā prezentācijā. 

SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” Apsaimniekošanas pārvaldes vadītājs Māris Jenne dalījās ar Rīgas pilsētas pieredzi grafiti ķēpājumu likvidēšanā un problēmas risināšanā. 2015. gadā tika uzsākts projekts “Par jauna uzkopšanas modeļa ieviešanu”, un šobrīd, 2018. gadā, projekts jau tiek realizēts 390 daudzdzīvokļu mājās. Koplietošanas vienā adresē vairs nekopj viens piesaistīts sētnieks, bet telpu sanitāro kopšanu veic “Rīgas namu pārvaldnieka” profesionālas uzkopšanas vienības (kopā 20 transporta vienības, ap 100 uzkopšanas strādnieku). Plašāk prezentācijā. 

Mazliet skarbākus vārdus nācās dzirdēt no Rīgas pilsētas pašvaldības policijas Centra rajona pārvaldes priekšnieka Edgara Rudzīša, kurš pastāstīja par policijas veikumu cīņā ar sienu ķēpātājiem un, protams, par piemērojamajiem sodiem. Vislabāk veicoties tur, kur ir videonovērošanas kameras, kas arī palīdz aizturēt vandaļus. 

LPS padomniece un Inčukalna novada domes deputāte Jana Bunkus dalījās pozitīvajā pieredzē. Inčukalna novada Vangažu pilsētā jau kopš 2012. gada tiek organizēts grafiti festivāls, kurā censoņiem ir iespēja izpausties uz konkrēti norādītas sienas, turklāt uz šīs sienas ir atļauts zīmēt arī ārpus festivāla un par to netiek pārmests vai iesaistīta policija. Festivāls nu jau ieguvis pieredzi un zināmu slavu grafiti meistaru aprindās, tāpēc tas tiek organizēts divās kārtās: pirmajā festivāla pretendentiem jāiesūta zīmējumu skices, bet otrais posms jau ir pats pasākums ar vērtēšanu un nelielām balvām. Lai arī deputātes rīcībā nav statistikas datu, kas precīzi apliecinātu, ka ķēpājumu skaits Vangažu pilsētā ir samazinājies, reālā situācija tomēr to apliecina. Iespējams, tas izskaidrojams ar pilsētā izvietotajām videonovērošanas kamerām. 

Kā izrādās, pastāv arī grafiti ķēpājumu tīrīšanas līdzekļi. Par to pastāstīja SIA "Impulss ekspo" Valdes priekšsēdētājs Romāns Klintsons, kurš jau veiksmīgi sadarbojas ar vairākām pašvaldībām, piegādājot šķidros izsmidzināmos līdzekļus gan grafiti nomazgāšanai, gan virsmas pasargāšanai no ķēpājumu uzpūšanas. 

Tā kā tēma izrādījās pašvaldībām ļoti aktuāla, sanāksmes noslēgumā visi bija vienisprātis, ka šāda diskusija, jau plašākam interesentu lokam, organizējama vēlreiz. 

Jana Bunkus

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Andris Vītoliņš
Jānis Lejnieks
Māris Jenne